В 39 български общини няма нито една аптека

В 39 български общини няма нито една аптекаДо няколко месеца у нас ще заработи Националната аптечна карта, за да се подобри достъпът до аптеки в редица области у нас. Това съобщават от Българския фармацевтичен съюз.
По последни данни в 39 общини в страната няма нито една аптека, сключила договор със здравната каса, което около 15% от всички общини в странта. В 11 областни града пък липсват денонощни аптеки.
Според европейските стандарти пациентите трябва да имат достъп до аптека в рамките на 20 км от населеното място.
На разстояние най-много от около 30 км би следвало да се намират денонощните аптеки, като пътят до тях да е на не повече от 20-30 минути път.
У нас ситуацията е по-различна. Недостиг на аптеки има в Североизточна България, Източните Родопи и Северозападна България.
За да бъде работеща една аптека, трябва да обслужва минимум 1200 пациенти. От друга страна, 94% територията на България е съставена от малки населени места с жители до 5000 души.
Подготвяната аптечната карта ще покаже къде аптеки липсват. Фармацевтите одобряват идеята.
Една аптека на село струва между 30-40 хиляди лева първоначална инвестиция, която включва ремонт и наем на помещение, персонал, сключени договори с доставчици на лекарства.
От БФС смятат, че трябва да има стимули за фармацевтите, за да работят в малки градове и села.
Здравното министерство приема с охота идеята за аптечна карта и тя вече е залегнала в здравната стратегия до 2020.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД