Англия прие закон за митохондриалното донорство

Англия прие закон за митохондриалното донорствоКамарата на общините на британския парламент прие с мнозинство на днешното си заседание закона за ин витро бебета с трима родители и Великобритания стана първата страна в света, даваща зелена улица на тази медицинска техника, предаде Ройтерс.
Новите закони ще позволяват на медиците да прилагат фертилизацията с трима родители в Обединеното кралство до утвърждаването на закона от Горната камара на парламента.
Лечението, известно още като митохондриално донорство, ще позволи да бъдат предотвратени някои нелечими наследствени болести при асистираното възпроизводство на пациентите.
Но някои противници на способа съзряха в него първата крачка към създаването на тъй наречените "дизайнерски бебета", което е в разрез с медицинската етика.
Англия прие закон за митохондриалното донорствоПри ин витро процедурата с трима родители бебето с генетично променен ембрион ще има ДНК от майка, баща и от женски донор. Техниката ще помогне на родители с митохондриални заболявания, нелечими болести, които се предават по наследство по майчина линия, и на тяхното потомство. Подобни увреждания засягат едно на всеки 6500 деца по света.
Проектозаконът среща яростната съпротива на някои религиозни организации и специалисти. Оспорваната техника предвижда премахването на митохондрията, която е нещо като "батерия" на клетката, в процеса на оплождането. Когато тези "акумулатори" са дефектни, те предизвикват различни тежки генетични заболявания, като проблеми със сърцето, черния дроб, мозъчни разстройства, слепота и мускулна дистрофия.
Редица организации и учени се изказаха в полза на новата техника, която бе одобрена от Долната камара на парламента. Тя ще даде нови шансове на родителите и на техните деца да живеят, без да страдат.
Митохондриалните болести са много жестоки за децата, които гаснат от тях при нечовешки мъки.
Другата теза бе, че с подобна техника в бъдеще ще могат да бъдат създавани "дизайнерски бебета". Според нейните застъпници бебетата не трябва да бъдат генно модифицирани при никакви обстоятелства. Ако се престъпи този праг, дори и за малък брой гени, може да се отвори Кутията на Пандора.
„Здравна поща”, Снимки: presstv.ir

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД