Виктор е първото бебе за 2015 г. в Стара Загора на общинската програма за финансово подпомагане за ин витро

2901bebeПървото ин витро бебе на 2015 г., чиито родители бяха подпомогнати финансово от Община Стара Загора, се роди на 24 януари в старозагорската МБАЛ „НиаМед“. Юнакът Виктор се роди с тегло 3.520 кг и с дължина 53 см. Името му, означаващо „победа“, са избрали нарочно неговите родители. За успешното му раждане се погрижиха д-р Милка Салджийска и нейните колеги. Щастливите родители не пестят своите благодарности към д-р Салджийска, която през цялото време е наблюдавала бременността на майката и състоянието на бебето. На 28 януари Виктор беше изписан от здравното заведение и вече е у дома. За радост на мама и татко, засега се очертава като послушен бебок. Напомня за себе си с плач само, когато е гладен и мама трябва да го накърми.
Идеята за създаване на програма за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми в община Стара Загора се ражда през 2011 г. Първият председател на комисията, одобряваща кандидатите за финансово подпомагане, е Светла Карастоянова. В нея влизат и представители на неправителствени организации. Критериите и процедурите, по които могат да кандидатстват двойките с репродуктивни проблеми, са ясно регламентирани и прозрачни. Още в началото членовете на комисията към Общинския съвет решават да няма възрастови ограничения за желаещите да се включат в програмата. През 2011 г. Общината помага с до 2000 лв. 16 двойки. Тогава, по данни на неправителствени организации, семействата с репродуктивни проблеми са били само 43. По-късно става обаче ясно, че всъщност реалната цифра е много по-голяма.
През 2012 г. шеф на комисията става д-р Даниел Вълчев. През същата година броят на подпомогнатите с общински пари двойки нараства на 19. През 2013 г. двойките вече са 25, толкова са и през изминалата 2014 г. В същото време се увеличават и средствата, отпускани с решение на Общинския съвет, в помощ на двойките с репродуктивни проблеми. Очаква се в следващите години те да продължат да растат плавно.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД