Парите за онколекарства пак няма да стигнат

Парите за онколекарства пак няма да стигнатВ новия бюджет за здраве средствата за аптеките и за онколекарствата няма да достигнат, тъй като са заложени с дефицит.
Именно заради това от Националната здравноосигурителна каса се надяват да бъдат договорени отстъпки от въпросните лекарства, за да не се стигне до липсата им. Това обяви директорът на осигурителната институция д-р Румяна Тодорова.
Тя каза още, че от март до края на годината болниците в страната ще получат по 90% от това, което са похарчили през съответните месеци от миналата година.
Никакви средства, изхарчени в повече от планираното, няма да бъдат възстановени. Тодорова обясни, че това е заложено в новите методики за финансирането на лечебните заведения.
Те трябва да влязат в сила до края на февруари.
Надзорът разблокира 190 млн. лева от оперативния резерв на касата. С тях НЗОК трябва да плаща на болниците до влизането в сила на новите методики.
По думите на Румяна Тодорова, при положение, че има записани текстове, че ще се намаляват цените на пътеките, не може да се говори за надлимит.
Тя отново подчерта, че за нея проблем са лекарствата. Средствата, които са заложени за лекарствата в аптеки, или лекарствата за онкоболни, които са към болнична помощ, са заложени с дефицит, изтъкна Тодорова.
Директорката на касата посочи още, че в този случай НЗОК наистина разчита на всички нормативни промени, които ще настъпят, договарянето на отстъпки с фармацевтичните компании, така че дефицитът да бъде свит максимално.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД