Консултантска къща подготвя бъдещи родители

Консултантска къща подготвя бъдещи родителиВ Стара Загора Консултантска къща за подкрепа на семейството и детето организира и провежда курсове за подготовка на бъдещите родители. Водещи на базовия курс „Подготвям се да стана майка” и интензивния курс „Няма време” са Ваня Трайкова, консултант социални дейности и Люба Вълканова, социален педагог и фамилен консултант. На 21 януари от 17.30 часа ще се проведе информационна среща за бъдещи родители, желаещи да участват в Курсове за бъдещи родители.

- Как решихте да организирате курсове за бъдещи майки?
В.Т. - Очакването на дете е важно събитие в живота на всеки. Период на промени, които провокират много въпроси и желание да получиш най-точните отговори.
Курсовете са подходящи както за всички двойки, на които им предстои да станат родители за първи път, така и за онези, които вече са родители, но искат бременността и раждането да преминат по-спокойно от предишния път.

- Как бихте мотивирали една бременна жена да се включи в курс за бъдещи родители?
Ваня ТрайковаВ.Т. - Бременността е период, изпълнен с вълнения и трепетно очакване. Това, което е важно да знае бъдещата майка, е че курсът дава пълна и разнообразна информация за начина, по който се променя живота й в този прекрасен период и как възможно най-пълноценно да изживее тази нова за нея ситуация. Тя придобива много познания за бременността и раждането, здравословното хранене, важността и полезността на кърменето, грижите за детето. Акцент в нашия курс е възможността бъдещата майка да постигне психологическо равновесие, да усвои начините за отпускане и безмедикаментозно обезболяване на родовия процес. Комплексът от специални гимнастически упражнения по йога за бременни помага на майката да съхрани добрата си физическа форма, а усвоените дихателни техники ще облекчат раждането.

- Информацията, която родителите черпят от интернет, от книги или от приятели вече е толкова много...
В.Т. - В интернет и специализираната литература има наистина много информация за бременността и раждането. Нередки са случаите обаче, в които информацията не е коректно поднесена, а за съжаление сме попадали на сайтове, в които е напълно погрешна. Четенето на специализирана литература по темата е полезно, но това, за което книгите не могат да помогнат, е усвояването и практикуването на различни полезни умения, както свързани с поведението на майката по време на родовия процес, така и след раждането и кърменето.
Често бъдещите майки разчитат на съвет на приятелки, които вече са преминали през бременността и раждането. Личният опит на друг човек не винаги е съотносим към нас самите. Друг недостатък в съветите е тяхната непрофесионалност, поради която твърде често тълкуват неправилно коментари и действия на медицинския персонал.

- Как бихте убедили родителите, че си струва да дадат пари за курс за подготовка за раждане?
Люба ВълкановаЛ.В. - В Консултантската къща предлагаме различни програми, практикуми, тематични занятия за всякакви финансови възможности. Цените обявяваме предварително, има възможност за разсрочено плащане на базовия курс „Подготвям се да стана майка”, ползват се различни отстъпки, бонуси. Ако бъдещата майка желае да бъде придружена по време на заниманията от своя партньор или друг близък, то неговото участие е напълно безплатно. Парите, дадени за курс за бъдещи майки, са пари, дадени за здравето на бебето и майката, за спокойна и радостна бременност, за положителна нагласа, за леко раждане, за безпроблемно кърмене и отглеждане на детето.

- Какво получават бъдещите родители за своите пари?
Л.В. - Курсът се води от специалисти, като подаваната информация е адаптирана за бъдещите родители. Лекциите се провеждат под формата на беседи. Курсът подготвя не само за раждането, но и предоставя много информация за протичането на бременността, развитието на плода, подготовката за кърмене, грижи за новороденото, консултации със семеен консултант и детски психолог.
Занятията по подготовка за раждането съдържат не само теоретична информация, но и подробен разказ за преживяванията и усещанията на майката по време на раждането, демонстрация и усвояване на техники за отпускане, масаж, дишане.
Посещавайки занятията заедно, бъдещите родители имат възможността заедно да решават въпроси, касаещи раждането, отрано да разпределят ролите си при обгрижването на бебето. По време на курса родителите се запознават с други двойки, общуват, обменят мнения и полезна информация. Често двойките, запознали се на курса, продължават да поддържат връзка и след приключване на програмата.

- Какво включва програмата на базовия курс „Подготвям се да стана майка” и интензивния курс „Няма време”.
В.Т. - Темите и в базовия и в интензивния курс са обособени в две групи - подготовка за раждане и грижи за новороденото
Разглеждат се теми като физиология на раждането, техники на дишане, обезболяване, тренинги за справяне, психологическа подготовка, грижа за новороденото - хранене, къпане, кърмене.
Предлага се възможност за избор: групови занимания или индивидуална програма. Индивидуалното обучение се предлага чрез т.нар. VIP курс, който дава възможност за профилирано обучение и на двамата родители, в удобно за тях време. А в груповото обучение имаш възможността да се запознаеш с нови хора или да посещаваш лекциите с приятели.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД