Рекорден спад на имунизациите срещу грип

Рекорден спад на имунизациите срещу грипИмунизационният обхват с противогрипни ваксини у нас продължава да бъде изключително нисък, през миналата година той е спаднал до рекордно ниското ниво от 3%. Същевременно нивото на заболеваемост от грип не намалява и всяка година през пиковия период грипната инфекция разболява между 200 000 и 300 000 души. За това алармираха на пресконференция днес проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ в столицата, председател на Българското дружество по инфекциозни болести и доц. Андрей Галев от ВМА, председател на Българското дружество по превантивна медицина. В допълнение двамата специалисти уточниха, че средно 10% - 20% от заболелите биват хоспитализирани поради някакво сериозно усложнение, най-често от страна на дихателната или нервната система, а при 2% до 3% от най-тежко боледуващите изходът е летален.
България е все още много далеч от нивата на ваксинопрофилактика в развитите страни, далеч сме и от изпълнението не препоръката на СЗО, според която до зимния сезон 2014-2015 г. в страните от ЕС трябва да бъде постигнат 75% имунизационен обхват на възрастните. За ситуацията, на която сме свидетели у нас има ред причини, но една от съществените е в липсата на реимбурсация за противогрипната ваксина от страна на НЗОК, изрази мнение проф. Татяна Червенякова. Факт е и забавянето на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, която е внесена в МЗ преди  няколко месеца, но все още очаква да бъде разгледана, допълни още специалистката.
Ако има нещо, което трябва да получи пълно одобрение и подкрепа, това е инициативата на БЛС за ваксинопрофилактика на грипа сред лекарите и останалите медицински служители, подчерта доц. Андрей Галев. Той припомни данните от статистиката в развитите страни, които сочат, че по време на грипна епидемия се разболяват около 60% от болничните лекари, медицински сестри, студенти по медицина, санитари и друг персонал. Това е около 5 пъти повече в сравнение с нивото на засегнатост на общата популация, а е факт, че неимунизираните медици, в това число и работещите в доболничната и спешната помощ, излагат на сериозен риск не само себе си, но и своите пациенти. Според доц. Галев е удачно да бъде прието допълнение в Наредба 15 на МЗ за ваксинопрофилактиката, като противогрипната имунизация бъде включена като задължителна за медицинския персонал заедно с имунизацията против хепатит B.
В заключение двамата инфекционисти препоръчаха на всички да не се предоверяват на алтернативни средства, да посетят личния си лекар, да се консултират с него и да се имунизират срещу грип, за да бъдат защитени и да не излагат на риск семействата си и обществото.  
"Здравна поща"            

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД