Правят безплатни изследвания на белите дробове за световния ден на спирометрията

Правят безплатни изследвания на белите дробове за световния ден на спирометрията23 октомври – световният ден на спирометрията, насочва вниманието на хората в цял свят върху белодробното здраве. Белодробните болести са една от водещите причини за смърт. 3.5 милиона смъртни случая в резултат на Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) се регистрират всяка година по света. В Европа умират 380 000 пациенти с белодробен рак. Белодробният карцином е най-смъртоносният рак при мъжете. Приблизително 300 милиона души по света живеят с астма и над 64 милиона с ХОББ. 75% от случаите с ХОББ не са диагностицирани. Навременната диагноза на белодробните болести може да доведе до по-ефективно и с по-ниска цена лечение.
Спирометрията е изследване, което може да спомогне за ранно откриване на болните с астма и ХОББ, преди настъпването на необратими увреди.
Основна причина за болестите на белия дроб е тютюнопушенето. Тютюневият дим съдържа близо 4800 съставки, повечето, от които са канцерогенни. В последните години световната здравна общност води статистика за заболели и починали пасивни пушачи – близо 13% от хората, които се разболяват от белодробни заболявания са от тази група. Индустриалните замърсители и газовете, отделяни от нарастващия брой автомобили на Стария континент също са сред водещите предпоставки на белодробни заболявания.
Българските градове са в Топ 5 на най-замърсените населени места в Европейския съюз. Работата в непроветрени офиси, производство в опасна въздушна среда, пасивното тютюнопушене и ниската физическа активност са също причина за нарастването на заболеваемостта.
Българското дружество по белодробни болести , Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация отново дават шанс да проверите белите си дробове. Медиците се включват в Световния ден на спирометрията, като по традиция на този ден от 10 до 14 ч. всеки може да тества състоянието на белите си дробове по безопасен и лесен метод. Безплатните спирометрични изследвания на белите дробове ще се извършват в 12 български града: София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Бургас, Габрово, Разград, Велинград, Троян и Балчик. Кампанията ще бъде подкрепена от футболен клуб „Лудогорец” – национален шампион и участник в шампионската лига.
Събитието в Стара Загора ще се проведе на 23 октомври 2014 от 10 до 14 часа пред Областната администрация с активното участие и на студентите от АСМБ, съобщи д-р Ваня Илиева - пулмолог.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД