Навлизаме в нов етап на безкръвните операции

Каза за "Здравна поща" доц. д-р Димитър Петков, д.м., началник на отделение по съдова хирургия в МБАЛ „Свети Иван Рилски”, Стара Загора

 доц. д-р Димитър Петков, д.м.,В края на миналия месец в Стокхолм се проведе 28-ата годишна среща на Европейското дружество по съдова хирургия. Участник в научния форум бе и доц. д-р Димитър Петков, началник на Отделение по съдова хирургия в МБАЛ "Св. Иван Рилски", Стара Загора.

- Доц. Петков, какви са впечатленията Ви от годишната среща на Вашите колеги?
- Като цяло нещо революционно ново като техническо достижение, оперативна методика или медикамент, не беше представено. Силно впечатление обаче направи агресивността при прилагането на ендоваскуларните (безкръвни) операции, разширяването на индикациите им и подобрените резултати.
Практически навлизаме в етап от развитието на този вид процедури, в който доста от нещата, които в близкото минало се считаха за трудни или невъзможни, благодарение на нарасналите технически възможности и опит на съдовите хирурзи в световен мащаб, стават изпълними и ефективни. Разбира се, говоря за водещите в това отношение световни школи, но именно за това са тези форуми – да получим знания и умения от най-добрите и да ги прилагаме в ежедневната си практика.

- Как се съизмерва българската съдова хирургия с постиженията на колегите Ви от Европа?
- Българската съдова хиругия поизостава в областта на прилагането на ендоваскуларните процедури. Но причината е в недофинансирането на част от консумативите, които се използват. Така например, при поставянето по безкръвен път на изкуствен кръвоносен съд вътре в разширената аорта (аневризма), болният си тръгва от болницата до ден, два. В Стокхолм отново се потвърди, че в цял свят това вече е рутинна процедура. В България въпросът за финансиране на тези устройства още не е решен, въпреки че Българското дружество по съдова хирургия работи упорито в тази насока. Разбира се, аз съм оптимист и се надявам в скоро време този проблем да намери решение.

- Вашето отделение е едно от водещите в страната и в лечението на венозните заболявания , какви са новостите в тази област?
- И тук възможностите на ендоваскуларните процедури нарастват. Особен интерес предизвика лечението на тежките тромбофлебити с ендоваскуларни процедури – разтваряне на тромба с медикамент, последвано от поставяне на стент. Искрено се надявам в най-скоро време това да стане рутинна процедура и в България. Бих искал да изтъкна, че нашето отделение разполага с всичко необходимо за провеждане на тези процедури. Проблем остава финансирането им.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД