Световен ден срещу синдрома на Сьогрен

Световен ден срещу синдрома на СьогренСиндромът на Сьогрен е хронично възпалително автоимунно заболяване, при което се засягат основно слъзните и слюнчените жлези. Протича с два главни симптома - сухота в очите и сухота в устата.
Вторичният синдром на Сьогрен се съчетава най-често с ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, системна склеродермия.
Жените боледуват 10 пъти по-често от мъжете. Обикновено възниква във възрастта между 30 и 50 години. Причината за заболяването не е изяснена.
Тази година денят за борба със синдрома на Сьогрен ще бъде отбелязан за 5 път.
На 23 юли е роден шведският офталмолог д-р Хенрик Сьогрен, който първи идентифицира заболяването през 1933 г.
На тази дата, неправителствени организации от цял свят се обединяват в усилието да информират обществото за заболяването и неговата значимост. Именно информираността може да помогне на хиляди хора да потърсят лекарска помощ и да бъдат диагностицирани навреме.
Близо 4 милиона американци са засегнати. Във Великобритания броят на заболелите е 2 милиона души. В България, както и при другите ревматологични заболявания, броят на хората със синдром на Сьогрен е неизвестен. Официални проучвания не са правени и не се планират такива от здравните институции, съобщават от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.
Симптомите на заболяването са: сухота в очите, дразнене, парене, усещане за чуждо тяло, липса на сълзи, повишена чувствителност към светлина, зачервяване. Сухотата в устата се дължи на намаленото производство на слюнка от слюнчените жлези. Появяват се затруднения при преглъщане.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД