МС реши да актуализира бюджета на НЗОК

МС реши да актуализира бюджета на НЗОКДнес на свое заседание Министерския съвет одобри предложението за актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лв. Това заяви на пресконференция министърът на финансите Петър Чобанов. Той каза, че предложението ще бъде внесено за разглеждане в Народното събрание още днес. От думите му стана ясно, че то ще бъде дискутирано в ранния следобед на съвместно заседание на парламентарните здравна и финансова комисии.
Министър Чобанов каза, че актуализацията на бюджета на касата ще бъде разглеждана в рамките на актуализацията на държавния бюджет, която е за 725 млн.лв. С тази сума се увеличава и общия дефицит на страната ни, като той ще достигне 2,7%.
На въпрос откъде ще бъдат взети въпросните 225 млн.лв., финансовият министър отговори, че те ще са за сметка на общия дефицит, но не уточни от кои пера на бюджета ще бъдат спестени. Той обаче каза, че 200 млн. лв. са предвидени за плащания в болничната помощ, а останалите 25 млн. лв. – за лечение на онкоболните. Колкото до това защо има разминаване между прогнозирания от Надзорния съвет на касата 328 млн. лв. дефицит и отпускането само на 225 млн.лв. от МФ, Чобанов заяви, че всъщност анализът на дейността на НЗОК за първата половина на 2014 г. обхваща период от четири месеца. Затова според него от касата са изкривили нещата и са поискали повече пари, отколкото ще са необходими. Чобанов добави, че за да бъде тази сума от 225 млн. лв. достатъчна, ръководството на НЗОК ще трябва да предприеме мерки за заздравяване на финансовата дисциплина. Той посочи, че става въпрос за засилване на контрола при лекарствата и медицинските изделия, прецизиране на съдържанието и обхвата на медицинските стандарти за болнична и извънболнична помощ и подобряване на изискванията и критериите за медицински и финансов контрол на дейността на изпълнителите на медицинска помощ. Тези мерки трябваше да бъдат приети. За съжаление, все още не са реализирани, каза още Чобанов.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД