Българите приемат едва 12% от препоръчителната доза полезни мазнини

Българите приемат едва 12% от препоръчителната доза полезни мазниниЕдна диета не може да се нарича балансирана без прием на мазнини. Това е важен факт, който много хора знаят и спазват, но най-важното правило за истински здравословен хранителен режим е балансираното съотношение между добри и лоши мазнини. Повечето хора не включват достатъчно добри мазнини в менюто си. Това е заключението от изследване, събрало данни от 40 държави и публикувано в края на 2013 г.
В 29 от общо 40 проучени държави, консумацията на наситени и транс мазнини (лошите мазнини, които повишават нивото на холестерола) е по-висока от препоръчителната. Същото изследване показва, че в половината от тези 40 страни, консумацията на добри мазнини (т. нар. поли-ненаситени мастни киселини, които спомагат за поддържане на нормално ниво на холестерола) е по-малка, отколкото би трябвало да бъде за здрав възрастен човек. Според проучването, България е една от страните, в които приемът на добри мазнини е най-нисък - само 12 % от препоръчителната доза, заедно с Унгария - 9%, и Русия -19%.
Българите приемат едва 12% от препоръчителната доза полезни мазниниМазнините трябва да представляват 30 енергийни процента от нашата храна и две трети от тях трябва да бъдат добри мазнини. Важно е добрите мазнини, най-вече есенциалните, да са част от всекидневното ни меню, коментира доц. д-р Даниела Попова, специлист по хранене и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.
Есенциалните мазнини като Омега 3 и 6 играят много важна роля в нашата диета, защото се борят срещу лошия холестерол и сърдечносъдовите заболявания. Международни здравни организации препоръчват замяната на наситени и транс мазнини с Омега 3 и 6 мастни киселини. Ако препоръчителната доза Омега 6 се набавя сравнително лесно, чрез използването на слънчогледово олио в приготвянето на храната, ситуацията с Омега 3 е по-различна. Храните, съдържащи Омега 3, не са често срещани в нашата всекидневна диета. Добро количество Омега 3 може да бъде открито в някои растителни масла (рапично олио, ленено масло), новото поколение маргарини (базирани на растителни масла), семена, ядки и мазни риби, допълва доц. Попова.
Добрите мазнини могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето, когато заместват консумацията на лошите мазнини. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Есенциалните мазнини се наричат така, защото подпомагат растежа и обновяването на клетките, доброто състояние на сърцето и артериите, и нормалната мозъчна и психична дейност.
Приемането на храна, богата на наситени (лоши) мазнини вместо храна, богата на полезни мазнини, увеличава нивото на лошия холестерол в кръвта. Високите нива на лош холестерол увеличават риска от сърдечносъдови заболявания.
Може да различите добрите от лошите мазнини с „правилото на палеца”: добрите мазнини могат да се мажат или са в течно състояние, след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин); лошите мазнини са често твърди на хладилна температура (например сланина и масло).
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД