МЗ организира скрининг за туберкулоза

МЗ организира скрининг за туберкулозаОт днес до 20 юни ще се проведе Седмица на отворените врати в 28 областни лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ. През този период ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи, в това число оценка на риска чрез анкета, консултации, прегледи и изследвания. Кампанията се организира от Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Данните показват, че по време на проведените през 2013 г. Седмица на отворените врати броят на анкетираните за туберкулоза лица е 5197, като 62 лица са били насочени към лечение, а 267 души е била открита латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.
През първото тримесечие на 2014 г. по време на кампаниите за безплатни прегледи общо 2788 лица са скринирани за туберкулоза, от които 32 са насочени към лечение, а 189 са с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.
У нас за 5 поредна година се постига тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 40 на 100 000 население през 2005 г. до 23.2 на 100 000 души през 2013 г. по предварителни данни на Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”.
Туберколозата е лечима стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение.
"Здравна поща", източник: МЗ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД