Увеличава се карциномът на щитовидната жлеза

Увеличава се карциномът на щитовидната жлезаУвеличава се заболеваемостта от карцином на щитовидната жлеза, като прогнозата за тази година е, че новооткритите случаи в България ще бъдат към 350. Това каза в националния пресклуб на БТА проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър.
Съотношението болни жени-мъже е 1 към 3, като 81 на сто от дигностицираните имат преживяемост близо 5 години.
Заболеваемостта от рак на щитовидната жлеза нараства сред мъжете след 50-годишна възраст, а сред жените по-големият процент е под 50-годишна възраст.
Причините за поява на рак на щитовидната жлеза са наследственост, излагане на йонизиращи лъчения, доброкачествени заболявания на жлезата, каза проф. Боян Лозанов, началник на Клиника по ендокринология и нефрология в болница "Токуда". По думите му, над 1 милион българи страдат от някакво заболяване на щитовидната жлеза. Той посочи, че 47 на сто от българите имат проблеми със структурата на щитовидната жлеза, като половината от тях имат образувани "възли".
Често се среща съчетаването на заболяване на щитовидната жлеза и диабет, допълни лекарят. Лозанов добави, че световни проучвания сочат, че 15 на сто от случаите на депресии са симптоми на намалена функция на щитовидната жлеза. При голям процент от болните от рак на гърдата се развива и рак на щитовидната жлеза, каза още проф. Лозанов.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД