На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри

На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестрДнес медицинските сестри в целия свят отбелязват професионалния си празник. Официално той се чества от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят е избран в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл /1820 - 1910/.
Флоранс Найтингейл е от английско аристократично семейство. Родена е във Флоренция на 12 май 1820 г. По време на Кримската война заедно с няколко нейни последователки работи в полеви болници - първо в Скутари (Турция), а след това и в самия Крим.
Благодарение на нейната организираност и познания, както и на новите практики, които прилага за първи път при грижите за ранените, смъртността в лазаретите за 6 месеца спада драстично от 42 на 2%. Умението да управлява болнична институция впечатлява Лондон и през 1856 г., правителството на Великобритания й поръчва да реорганизира армейската медицинска служба. Сама успява да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата "Свети Тома".
Найтингейл създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи. Найтингейл е смятана за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. Тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижат за пациентите, без комерсиални цели.
Умира на 13 август 1910 г.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД