Тийнейджърка застави Coca-Cola да премахне вредна съставка

Тийнейджърка застави Coca-Cola да премахне вредна съставкаНай-големият производител на безалкохолни напитки, американската Coca-Cola, възнамерява до края на годината да премахне от състава на някои свои напитки съставка, за която е доказано, че вреди за човешкото здраве, съобщиха Би Би Си и американското сп. Newsweek. Става дума за бромираното растително масло BVO.
Обществената петиция за прекратяване на употребата на BVO е инициирана от тийнейджърката Сара Кавана от щата Мисисипи, САЩ. Тя постави на обществена дискусия въпроса защо този вреден химикал се използва в напитки с таргет група спортисти, за които основна грижа е опазването на здравето и силата?
Хиляди хора в социалните мрежи подкрепиха Сара с подписка за изключването на BVO от състава на безалкохолните напитки.
Pepsi, най-сериозният конкурент на Coca-Cola, премахна още миналата година този химикал от напитката за спортисти "Gatorade". Говорител на компанията тогава заяви, че тя има намерение да спре да използва изобщо веществото BVO и прави всичко възможно да го извади от съдържанието на останалите си продукти като "Mountain Dew" и енергийните напитки от серията "Amp Energy".
Според медицински експерти, прекомерната консумация на освежителни напитки, съдържащи BVO, може да доведе до негативен ефект за здравето - от раздразнителност на кожата и нервни проблеми до загуба на паметта. Веществото е извадено от списъка на безопасните хранителни съставки на американската Агенция по храните и лекарствата още през 1970 г. На производителите на безалкохолни напитки обаче е запазено правото да го използват, но в строго ограничени дози в процентно съдържание не по-високо от 15/1 000 000.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД