Нов лек бори рака на гърдата

Нов лек бори рака на гърдатаЖените с диагноза рак на гърдата ще получат възможност за нова терапия, както и надежда за живот с лекарство, което предстои до няколко месеца да бъде регистрирано на европейския пазар. Медикаментът се нарича „Кадсила“ и може да се употребява от жени с т. нар. HER 2 рак с метастази. Препаратът вече е получил лиценз от европейската и американската агенция по лекарствата. Уникалното в новия вид химеотерапия е, че действа като мишена и убива само раковите клетки, без да уврежда здравите тъкани, обяснява за „Преса“ председателят на Българското онкологично дружество проф. Асен Дудов.
„Кадсила“ съдържа познатия и ползван и досега херцептин. Той обаче се съдържа и най-силната отрова TDM. Херцептинът е доставчик на веществото убиец до вътрешността на раковите клетки чрез много сложен биохимичен механизъм, обяснява проф. Дудов. Лекарството има предимство затова, че не предизвиква гадене, повръщане и окапване на косата. Единственият му страничен ефект е токсичността върху сърцето. Това налага прилагането му само на пациентки, които имат добра помпена функция на лявата камера.
Статистиката показва, че над 2000 българки всяка година се диагностицират с рак на гърдата. От тях около 200 са с тип HER 2 позитивен.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД