Пациентски организаци искат бюджет за здраве поне 5% от БВП

Пациентски организаци искат бюджет за здраве поне 5% от БВПНационалната здравноосигурителна каса сама трябва да решава колко пари ще са й необходими и държавата да е длъжна да ги осигури, настояват от Българската асоциация за закрила на пациентите. Това стана ясно от проведена кръгла маса с други пациентски сдружения и представители на институциите. На нея те поискаха до 2015 г. бюджетът за здраве да е достигнал поне 5% от брутния вътрешен продукт на страната.
Други искания на пациентите са да се намали данъчната ставка за лекарствата, държавата да започне да изплаща пълните 8% за гражданите, които осигурява тя, да се основе фонд за обезщетения за пациенти, пострадали при лечение, да се вдигне реимбурсацията на медикаменти.
Тези и още искания са записани в нов меморандум, адресиран до премиера, министъра на здравеопазването и шефа на НЗОК и председателя на Надзорния съвет на касата.
Заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзора на НЗОК д-р Бойко Пенков коментира пред журналисти, че голяма част от исканията в документа на пациентските организации са предвидени в Националната здравна стратегия до 2020 г.
По думите му по реализирането й вече се работи в специални работни групи и даже има резултати, макар че не можа да даде пример. Колкото до това бюджетът за здраве да се вдигне на 5% от БВП, това е в сферата на мечтите, които има дълго да гоним, заяви Пенков.
Евродепутатът Антония Първанова, която също участва в дискусията, обяви като най-съществени за реформата в здравеопазването, на първо място, добрата информираност на гражданите, след това участието на пациентските организации в процеса на взимане на решения и накрая - единна европейска платформа за достъп до здравеопазване.
По думите й здравната политика трябва да се запише в Европейския договор на страните членки и в Европейската комисия трябва да се създаде изрично здравна комисия, каквато в момента няма.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД