40% от бюджета за лечение в чужбина вече е изчерпан

40% от бюджета за лечение в чужбина вече е изчерпанАбсурдно е да се изпращат български пациенти за лечение в чужбина, което е 3-4 пъти по-скъпо в сравнение с прилаганото в наши клиники при същото качество. Близо 40% от предвидената сума в годишния бюджет на касата по това перо е похарчена още през първото тримесечие, което означава, че и при тежката финансова криза в системата, с висока скорост продължава да се насочва немалък финансов ресурс към чужди клиники. За това алармираха лекари и представители на пациентски организации на пресконференция в столицата, на която бяха представени актуални факти и разчети, свързани с оперативни интервенции при болни от паркинсонизъм по метода на дълбоката мозъчна стимулация (ДМС).
В момента у нас такава терапия е приложена с успех при 9 болни, между 15 и 20 са паркинсониците, които не могат да бъдат оперирани в УМБАЛ „Св.Иван Рилски”, София, защото нямат възможност да заплатят имплантите, чиято стойност е около 20 000 евро, посочи неврохирургът д-р Красимир Минкин и поясни, че засега касата заплаща единствено клиничната пътека за неврохирургична интервенция с краниотомия на стойност 3550 лв. В същото време български пациент получава разрешение за същата операция в Унгария, но на цена, която е в пъти по-висока и независимо от това се поема от НЗОК, допълни специалистът. Познаваме екипа невролози и неврохирурзи, който работи в специализирания център в гр. Печ, в Унгария, били сме там с мои колеги, запознали сме се с тяхната работа. Няма никаква разлика в оперативния подход, методиката е абсолютно същата, посочи още д-р Минкин. Според медиците от „Св. Иван Рилски” необходимата сума за лечение на паркинсониците с показания за ДМС у нас не надхвърля 600 000 лв., което очевидно е много по-изгодно за държавата ни, но някой не иска да види и признае това.
От една страна преди време МЗ призна в отговор на молба на пациент, че методът се прилага успешно у нас и по тази причина той не може да бъде изпратен в чужбина. Малко след това НЗОК отказа финансиране на нашата болница за такава дейност с аргумента за недостатъчно финансови средства и „липса на доказателства за ресоциализиращ ефект при болния след интервенцията”. Същевременно трима от нашите пациенти, лекувани с ДМС, които са в трудоспособна възраст, се възстановиха и върнаха на работа, коментира директорът на болницата д-р Дечо Дечев. По данни на НЗОК за първото тримесечие на тази година за лечение на български граждани в чужбина са похарчени 23 млн. 581 хил. лв., което представлява 40% от цялата сума, предвидена по това перо в годишния бюджет на касата, допълни д-р Дечев. На фона на кризата и недофинансираната ни болнична помощ НЗОК е предвидила почти 60 млн. лв. за изпращане на наши пациенти в чужбина. Помислете само какво можеше да се направи, ако тези средства бяха вложени в нашето здравеопазване и използвани за неговото развитие, призова д-р Дечев. За сравнение той посочи още един случай на пациент, подал наскоро молба за лечение с ДМС в клиника в Хайделберг, Германия, като исканата сума е била близо 83 хиляди евро.
България е ратифицирала Международната конвенция за правата на хората с увреждания, има и двегодишен план за синхронизиране на нашето законодателство в съответствие с този документ. За разлика от други министерства МЗ все още не е информирало какви мерки смята да предприеме в тази посока, а чл.25 от конвенцията поставя ред сериозни изисквания точно в областта на здравеопазването, коментира ситуацията Веска Събева, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС и председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Тя изрази недоволството на пациентската общност и окачестви като дискриминационно отношение нежеланието на институциите да включат дълбоката мозъчна стимулация сред лечебните методи, за които се осигурява финансиране.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД