Близо 450 000 жени у нас с остеопороза, последни сме в Европа по лекуването й

450 000 жени у нас с остеопорозаВ България има близо 450 000 жени страдащи от остеопороза, а едва около 15 000 (по-малко от 4%) от тях се лекуват.
Този факт поставя страната ни на последно място в Европа по лекуване на остеопорозата. България е на последно място в Централна и Източна Европа и по отношение на нивото на реимбурсация на лечението на тази болест, понеже НЗОК поема едва 25% от стойността на необходимите средства.
Ограниченият достъп до медицински грижи е основната причина за ниското ниво на лечение в България.
На всеки 3 секунди се случва по една остеопорозна фрактура на планетата. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите загиват до шестия месец заради обездвижване и като следващ проблем – развитие на пневмония. Голям дял от пациентите остават трайни инвалиди с нужда от чужда подкрепа и грижи.
Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с намаляване на масата на костното вещество и влошаване на костната тъкан . Тя е известна и като „тихата болест“, понеже загубата на костна маса най-често е безсимптомна. Главен симптом обичайно е фрактурата – преди всичко на прешлените, бедрената шийка и китката. Данните сочат, че 55% от хората над 50 години са изложени на повишен риск от фрактура заради намалена костна маса.
Остеопорозата е най-честото костно заболяване , за което се предполага, че през 2020 г. ще стане втората социално значима болест в света. Данните сочат, че около една от всеки три жени на години над 50 - те е с остеопороза. В същото време разходите за лекуване на усложненията от остеопорозата в България всяка година са десетки милиони. По сведения на НЗОК 25 млн. лв. са платени за лечение на фрактури в болничната помощ по клинични пътетки, 4,3 млн. лв. са били разходвани за изкуствени стави , а едва 1,1 млн. лв. са били отделени за реимбурсация на лечението на заболяването, което би профилактирало тежките усложения.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД