Министър Андреева: Всички болници ще работят по спешност

Министър Андреева: Всички болници ще работят по спешностВсички болници ще трябва да работят по комплексни услуги и по спешност. Това са изискванията към болниците, заяви пред БНТ здравният министър д-р Таня Андреева.
Тези които не успеят да покрият тези критерии, ще търсят свой начин да оцелеят. Когато един пациент не си плаща здравните осигуровки, на него не може да му се оказва спешна помощ, категорична е д-р Андреева. Тя смята, че бъдещето е да се работи по публично-частно партньорство и частната инициатива да влезе и в държавните и общински болници.
Медицинският одит показва, че в част от лечебните заведения нивата на компетентност не са изпълнени сред лекарите. Част от отделенията в тях ще трябва да бъдат закрити, или да си намерят кадри. За да бъдат мотивирани лекарите, ще се търсят възможности да бъде вдигнато заплащането за труда им.
През големите болници минават 70-80% от пациентите. Повечето работа води до по-голяма задлъжнялост. Затова с нови правила се опитваме да направим така, че всички лечебни заведения да работят при равнопоставеност. Здравният министър се надява пазарът да регулира тези разминавания. Решението НЗОК да плаща на болниците месец за месец, е заради тежкото финансово състояние. Касата фактически минава на ръчно управление, за да се следят постоянно дефицитите в болниците, поясни министърът.
От тази година започваме увеличение на заплащането в психиатричните болници, и в спешните отделения. Ние ще работим за увеличаване на работните заплати и оптимизиране на условията на работа. Мисли се за преструктуриране на здравните заведения, защото кадрите са разпръснати по места.
Има частни структури, които източват болниците, това са предимно кардио инвазивни клиники, подчерта здравният министър.
Употребата на марихуана за медицински цели не е уместна за България. В много страни се води тази дискусия. В момента у нас се проверяват активните съставки на марихуаната като аналгетици. Но в момента има достатъчно такива лекарства и нищо не налага да се използва марихуаната в медицината, обясни д-р Андреева.
Касата заплаща определен пакет здравни дейности. Лекарите обаче в желанието си да лекуват, назначават допълнителни лечения, които не са по здравни пътеки, а Касата трябва да ги покрива. Или трябва пациентите сами да доплащат, или трябва всички, които са задължени, да си плащат здравните вноски, или да се приеме допълнителен пакет, който да доплаща здравните услуги, обобщи здравният министър. Този допълнителен фонд може да бъде и към Касата.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД