БЛС против "селективното договаряне" с болници

д-р Димитър ПетровРъководството на БЛС е озадачено от предвидените промени в Закона за здравното осигуряване, става ясно от становище на д-р Димитър Петров, главен експерт на организацията. Причина е неочакваното оповестяване на измененията, които Министерството на здравеопазването публикува миналата седмица, въпреки уговорка подготовката в промените да се осъществи с работна група от представители на институцията и съсловието. По думите на д-р Петров сега лекарският съюз е поставен пред свършен факт и на този етап той може да даде само някои най-общи бележки.
Той посочва, че най-положителните страни на проектозакона всъщност са мерките, предложени именно от БЛС, с които здравното ведомство просто се е съобразило.
Като пример за това се посочва връщането на Националния рамков договор в стария му вид с цените, обемите и методиката за остойностяване, арбитражът, контролът и санкциите.
Всичко, което абсолютно необмислено бе разхвърляно през 2010 г. от тогавашния финансов министър Симеон Дянков, посочва експертът.
Според съсловната организация мерките по отношение на лекарствата обаче са твърде бегли, неясни и недостатъчни. Липсват ясни договаряния на бюджетното въздействие, отстъпки, кръстосани отстъпки, поемане на изследвания от фирмите, диагностични тестове и оценка на здравните технологии на нови лекарства, които влизат на пазара.
В проекта на експертите от Министерството на здравеопазването не фигурира и централно договаряне на онколекарствата.
Като един от най-спорните текстове в проекта д-р Димитър Петоров посочва предложената промяна в Закона за лечебните заведения с нови текстове в Националната здравна карта.
Според него не се засяга въпросът какво става, ако има по-малко лекари и лечебни заведения от броя в картата и не са предвидени никакви мерки от страна на държавата в случай на недостатъчност на лекари и лечебни заведения. Всичко като че ли е съсредоточено в закриване на болници чрез картата, пише в коментара.
По думите на експерта трябва да се насочи внимание и към алтернативни възможности за инвестиции в болниците - приватизация или публично и частно партньорство.
В противен случай в една област повече няма да се откриват нови болници, което пък значи, че вече съществуващите имат пълни гаранции, че ще продължават да функционират, независимо от нивото на обслужване, което предлагат, защото при липса на конкуренция качеството на обслужване винаги се влошава.
От становището става ясно още, че БЛС намира за изключително опасно предложението за т. нар. "селективно договаряне", според които Националната здравноосигурителна каса да не сключва договори с всички лечебни заведения, които отговарят на изискванията, а само с определени болници, но по доста неясни критерии.
Скандален е и текстът, според който медицинските дейности, които са над договорения обем, ще се плащат на по-ниски цени, смята експертът. По думите му, ако се запише такъв текст, това значи, че болничните бюджети се увековечават със закон.
Това не е съобразено с факта, че пациентът има свободен избор и една болница може обективно да извърши повече дейности, защото към нея са дошли пациенти от други болници по някаква причина - осигурила е по-високо ниво на качеството, технологичното оборудване или работещите в нея специалисти.
Ако има такава регулация, тя може да става само на национално ниво, при това след като се изключат други причини за надвишаване на дейностите.
Не може да има по-ниски цени, когато няма ясно надвишаване на национално ниво, примерно по конкретната пътека, а просто се касае за движение на пациенти между болниците, завършва своя коментар д-р Петров.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД