ЕП реши: Картинки по кутиите ще стряскат пушачите в Европа

ЕП реши: Картинки по кутиите ще стряскат пушачите в ЕвропаСтряскащи картини, които ще ни предупреждават за вредите от тютюнопушенето върху здравето, ще покриват 65% от площта на цигарените кутии занапред. Това реши Европейския парламент при окончателното гласуване на директивата за тютюневите изделия.
Мерките ще влязат в сила след 3 месеца, но реално новите кутии ще видим на пазара след 2 години.
Идеята на евродепутатите е да направят тютюневите изделия по-малко привлекателни за потребителите, продажбите рязко да се намалят и все по-малко младежи да посягат към цигарите, знаейки какво ще причинят на организма си по този начин.
Сред промените в европейските законодателство е залегнала и забраната на ароматите в цигарите и тютюна за навиване, които придават "характерен вкус", както и на някои други добавки в тютюневите изделия.
Същевременно електронните цигари ще бъдат третирани или като медицински продукти, в случай че имат лечебни или превантивни свойства, или като тютюневи изделия.
В последния случай концентрацията на никотин не може да надвишава 20 мг. Забранява се и рекламирането на електронните цигари.
Според последните проучвания над 3 милиона или около 44% от българите са пушачи. Статистиката сочи, че 52 на сто от мъжете у нас употребяват тютюневи изделия активно.
Към цигарите посягат 37 на сто от жените, половината от тях - дори и по време на бременност. Данните сочат още, че България е на 9-о място в света по броя на деца, които пушат.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД