Монтират устройства за спешно повикване в новите коли

Монтират устройства за спешно повикване в новите колиУстройства за спешно повикване, които автоматично ще предупреждават спасителните служби за автомобилни катастрофи, ще трябва да се монтират на всички нови модели леки и лекотоварни превозни средства след октомври 2015 г. Това гласуваха на първо четене депутатите от Европейския парламент за въвеждане на системата „eCall“. Само през 2012 г. пътно-транспортни произшествия в Европейския съюз са отнели 28 000 живота и са оставили 1,5 милиона ранени.
Технологията „eCall” ще използва номера за спешни повиквания 112, за да предупреждава службите за спешна помощ автоматично за сериозни пътни инциденти. Тя ще показва точното местоположение и ще дава възможност на спасителите да достигат възможно най-бързо до местата на катастрофите, спасявайки по този начин човешки живот и намалявайки последствията от нараняванията и скъпоструващите задръствания.
„Инсталирането на общоевропейска система за спешни повиквания представлява важно постижение за безопасността на участниците в пътното движение. Около 2500 човешки живота могат да бъдат спасени всяка година в Европа. Сериозността на нараняванията също може да бъде значително намалена в десетки хиляди случаи. „eCall“ ще бъде безплатна, в полза на всеки водач в Европа, независимо от колата, която управлява“, заяви докладчикът Олга Сеналова (С&Д, Чехия).
2015 г. е записана в законодателството, като крайна дата за производителите да имат готовност да инсталират „eCall“ устройства в новите модели леки автомобили и лекотоварни превозни средства. За да отговори на настояванията на индустрията за повече време за разработване и тестване на системата, депутатите оставиха отворена възможността за отлагане на крайния срок.
Депутатите включиха по-силна формулировка на клаузата за защита на данните, за да се гарантира, че превозните средства с „eCall“ няма да бъдат обект на постоянно следене. При настъпване на инцидент данните, изпращани автоматично до центровете за спешна помощ, ще бъдат ограничени до тип на сигнала, клас на превозното средство, вид на използваното гориво, време на инцидента, точното местоположение на превозното средство, посока на пътуването и брой на закопчаните колани, гласи изменението на Парламента.
Според оценки на Комисията, устройствата за системата „eCall“ може да струват около 100 евро при инсталиране във всички автомобили. Депутатите добавиха, че „eCall“ е обществена услуга, която използва номер 112 и следователно трябва да бъде безплатна за потребителите.
Регламентът за системата беше одобрен на първо четене с 485 гласа „за“, 151 „против“ и 32 въздържали се. Съветът може да приеме позицията на Парламента или да приеме собствена позиция за по-нататъшно обсъждане с Парламента.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД