БЛС прогнозира 200 млн. лв. дефицит на НЗОК за 2014 г.

БЛС прогнозира 200 млн. лв. дефицит на НЗОК за 2014 г.През тази година дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще достигне 150-200 млн. лв. Това показват изчисления на Българския лекарски съюз. От оперативния резерв на касата са останали 56 млн. лв. (от 279 млн. лв.), което означава, че само за два месеца са изхарчени 80% от него.
За 2014 г. парите за всички дейности са разпределени за 12 месеца, а не за 10, както е било при предишното управление. Те обаче са почти същите и дори с около 100 млн. лв. по-малко от реално отчетените дейности за миналата година.
Това означава, че месечните бюджети са по-ниски и с това се обяснява нуждата от постоянно отваряне на резерва още от началото на годината.
Преди дни от касата признаха, че вече могат да разчитат единствено на по-голяма събираемост на осигурителни вноски и на евентуална актуализация в средата на годината.
За тази година са предвидени 20 млн. лв. по-малко за болниците, посочват от Българския лекарски съюз. Болниците признават, че работят все по-трудно - със свити бюджети и просрочени задължения. Задълженията на държавните и общинските болници вече са достигнали рекордните 402,4 млн. лв.
Повече от половината от дълговете на лечебните задължения са към доставчиците на лекарства и консумативи. Причина за недостига на средства е и лошият мениджмънт на болниците.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД