По-ефективно финансиране за деца с вродени сърдечни малформации искат лекари

По-ефективно финансиране за деца с вродени сърдечни малформации искат лекариСветила в сърдечната хирургия и водещи имена в кардиологията в България поискаха Здравната каса да осигури по-ефективно финансиране по клиничните пътеки на децата и възрастните с вродени сърдечни малформации.
Лекари апелират Министерството на здравеопазването да обърне по-специално внимание на най-малките деца със сърдечни проблеми, подсигурявайки нужните средства за предоперативно лечение, операция и нужното медицинско обслужване след това.
По думите на проф. Марио Станкев, изпълнителен директор на Национална кардиологична болница, финансирането от държавата е крайно недостатъчно.
Според него по принцип няма разлика между операцията и лечението на деца и възрастни, но детето трябва да прекара повече време в болницата.
По пътека престоят е от 5 до 7 дни, но може да се наложи пациентът да лежи 20 дни, а при някои дечица - и по три месеца. Покрива се една операция, а понякога се налагат 2-3 интервенции.
Когато има такъв недостиг на средства, но става въпрос за човешките сърца, за човешкия живот, ние не можем да пестим от качеството. Така се получава, че пестим от заплати на служителите.
И затова в моето отделение има огромно текучество. Най-добрите специалисти напускат и отиват да работят други неща, макар да са влюбени в специалността си и да могат да бъдат изключително полезни за сърцата на българите“, посочва проф. Станкев.
През трите звена на Националната кардиологична болница годишно минават около 5000 души, голям процент от тях са деца.
От 8 до 10 на хиляда новородени са със сърдечни малформации. Годишно се раждат поне около 500 българчета със сърдечни малформации.
Вродените сърдечни малформации са най-честата причина за смъртност в най-ранна възраст - до 12 месеца.
От Асоциация "Детско сърце" също поискаха по-адекватно финансиране за малките. За възрастните има санаториуми и повече опции за следоперативно възстановяване, а за децата трябва да се търсят други пътища или някой друг да поема скъпия път, който клиничната пътека не покрива.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД