Ранната диагностика е решаваща при бъбречно-клетъчен карцином

Ранната диагностика е решаваща при бъбречно-клетъчен карциномБъбречно-клетъчният карцином е форма на рак на бъбреците. Някои пациенти с бъбречно-клетъчен карцином нямат симптоми. Когато симптомите се появят, те могат да включват кръв в урината, урина с кафеникав цвят, болка в корема, отслабване, уголемяване на единия тестис или разширени вени на тестиса (варикоцеле) при пациенти от мъжки пол, треска, зрителни нарушения и повишено кръвно налягане
Бъбречно-клетъчният карцином, макар и рядък, е най-честата форма на рак на бъбреците при възрастните. Обикновено първият признак е наличието на кръв в урината. Други признаци могат да включват болка в хълбока и туморна маса в областта на корема, която може да се усети от преглеждащия лекар при палпация.

Прочети още...

Да "уловиш" болестта на четирите А

155 години от рождението на Алоис Алцхаймер

 Да "уловиш" болестта на четирите А Алоис Алцхаймер е немски психиатър и невролог. Той е роден на 14 юни 1864 г. в малко баварско градче в Германия. Баща му бил нотариус. В училище Алоис се справял успешно с всички дисциплини, бил отдаден на науката и отличен ученик. По-късно започва да учи медицина. Следва в Берлин, Тюбинген и Вюрцбург, където пише и защитава докторската си дисертация.
Образованието си завършва през 1887 г. На следващата година започва кариерата си като лекар в психиатрична болница във Франкфурт.

Прочети още...

Очите влизат в сезон на изпитания

Очите влизат в сезон на изпитанияОтдавна вече не сме ученици и лятото не означава тримесечна почивка от всички ангажименти и отговорности. Напротив, през топлите месеци на годината обикновено продължаваме да работим с пълна пара, дори и да успеем да излезем един или два пъти за по седмица в отпуск.
Затова и ни е трудно да си помислим, че започването на "активния" сезон ще изправи очите ни пред изпитание - та заспалото лято вече е отживелица! Но реалността е малко по-различна.
Дори и да сме работили със същата сила цяло лято без ден отпуск и очите ни отново непрекъснато да са били под атаката на сините екрани, лятото

Прочети още...

Марля, напоена в разтвор от сол и вода, премахва отрова, инжектирана от паяка

Марля, напоена в разтвор от сол и вода, премахва отрова, инжектирана от паякаВ повечето от случаите ухапването от паяк преминава с леки симптоми, които отшумяват в рамките на ден-два. Ефектът от ухапването може да се прояви между 30 минути до 2 часа или повече. Най-честите симптоми са подуване, зачервяване, обрив, мехурче, болка, сърбеж и други.
Ако се прецени, че паякът е отровен, най-добре е да се потърси спешно лекарска помощ. Дали паякът е бил отровен, ще се разбере по тежките симптоми, включително алергична реакция, проблеми с дишането, преглъщането и сърцебиене. Може да има симптоми и на главоболие, треска, изпотяване, подуване на лимфни

Прочети още...

Генетиката с по-малка роля от начина на живот

Начинът на живот е по-опасен от генетичната обремененостКакво разболява повече младите хора - начинът на живот или генетичната ни обремененост? Недостатъчната физическа активност, тютюнопушенето, диабетът и високото ниво на холестерола играят по-голяма роля за развитие на сърдечносъдови болести у младите хора, отколкото генетиката, съобщи Лента, като се позовава на резултатите от португалско изследване, извършено под ръководството на експерта Жуан Соуза. Той увери, че за здравословното състояние е определящ начинът на живот, а не генетиката. "Генетиката има важен принос за преждевременната сърдечна недостатъчност, но не трябва да се твърди, че е с първостепенна роля", каза експертът.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД