Заразният молукс се развива само в повърхностния слой на кожата

Заразният молукс се развива само в повърхностния слой на кожатаЗаразният молуск е вирусна кожна инфекция, която се причинява от поксвирус и може да се наблюдава както при деца, така и при възрастни. Гениталната форма на инфекцията се предава при полов контакт, но освен в гениталната област характерни обриви могат да се развият и в други части на тялото.
Характерно за вируса е, че проявява афинитет към кератиноцитите и се развива само в повърхностния слой на кожата, епидермисът, като след излекуване

Прочети още...

И сълзите може да са заразни при морбили

И сълзите може да са заразни при морбилиМорбили е остро протичащо инфекциозно заболяване, типично за детската възраст, но след въвеждане на задължителната имунизация за първи път през 60-те години на миналия век, настъпиха значителни промени в клиничен и епидемиологичен аспект с рязко снижаване на заболяемостта и липса на смъртни случаи сред заболелите деца.
В Европа първите случаи на дребна шарка са регистрирани след пренасянето на заболяването още през VI век. От Азия (при придвижването на сарацините), когато е наблюдавано широко епидемично разпространение, придружено с висока смъртност.

Прочети още...

Пациентите с псориазис имат по-висок риск от сърдечносъдови заболявания

Пациентите с псориазис имат по-висок риск от сърдечносъдови заболяванияПсориазисът е хронично автоимунно заболяване, което засяга участъци от кожата като причинява дискомфорт и сърбеж. При състоянието се образуват повдигнати кожни лезии, представляващи еритематозни люспести петна, поради необичайно забързаната замяна на кожните клетки.
Въпреки че това хронично състояние не може да бъде излекувано, то може да се контролира. Псориазисът обаче може да бъде свързан и с определени сърдечни проблеми, дори ако симптомите му са под контрол. Има все повече доказателства, че пациентите с псориазис имат по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, в сравнение с общото население.

Прочети още...

Регионален иновационен център ще изграждат в Стара Загора

Регионален иновационен център ще изграждат в Стара Загора Старозагорските общински съветници дадоха съгласие Община Стара Загора да участва в учредяване на сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Така ще има възможност да се кандидатства с проектно предложение по Оперативна програма "Иновации и конкуретноспособност 2014-2020", Приоритетна ос 1 "Технологично развитие и иновации" процедура на подбор на проекти BG16RFOP002-1.018 "Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове". Старейшините подкрепиха предложението с 49 гласа "за".
В сдружението освен УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" са изявили желание за участие

Прочети още...

Подмладяването на рака на гърдата налага "подмладяване" и на системата за мамография

Подмладяването на рака на гърдата налага "подмладяване" и на системата за мамографияВ последните 20 години регистрираме значителен ръст на злокачествените заболявания в България, за разлика от САЩ и почти всички страни от Европейския съюз, където се наблюдава спад в заболеваемостта. Според доклад на онкорегистъра за 2016 г. България значително изостава по показателя посещаемост на профилактични и скринингови програми с онкологична насоченост, сравнена с други европейски страни.
Според Американското сдружение за рак, най-често срещаното туморно заболяване при жените е това на млечната жлеза, което е

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД