Вирусологът проф. Нася Хаджиева: Има решение за борбата с вируса

NASIAВаксинираните с БЦЖ боледуват по-леко от Ковид-19 и много колективи от Австралия, Америка и Европа започват проучвания за възможностите на тази ваксина да ни предпазва от този вирус, казва вирусологът проф. Нася Хаджиева в интервю на журналистката и съорганизатор на Националните Медицински Награди Патриция Кирилова.
Освен че е завеждащ лабораторията по Микробиология и Вирусология в МБАЛ “Царица Иоанна” – София, тя е дъщеря на проф. Спартак Хаджиев. Повече от 50 г. той изследва взаимодействието на туберкулозните бактерии (Mycobacterium tuberculosis) с раковите клетки при хора със злокачествени заболявания. Разработеният от него имуностимулатор КАТРАПС, признат на международно ниво, успешно поддържа имунитета на онкоболните.
В последните 20 години върху проекта на проф. Хаджиев активно работят дъщеря му проф. Нася Хаджиева и неговият внук - доц. Михаил Петров. Те продължават работа върху имуномодулиращата и антитуморна активност на противотуберкулозната ваксина БЦЖ.

Прочети още...

Коронавирус: в Италия се изпращат медицински екипи на ЕС

ek-0704Екип от европейски лекари и медицински сестри от Румъния и Норвегия, изпратен чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, се отправя незабавно към Милано и Бергамо, за да помага на италианския медицински персонал в борбата срещу коронавируса. Също така чрез Механизма Австрия дарява на Италия над 3000 литра дезинфектант. Комисията ще координира и съфинансира тази европейска помощ.
Наред с това Италия задейства спътниковата система „Коперник“ на ЕС, за да картографира здравните заведения, както и публичните пространства по време на извънредната ситуация, свързана с коронавируса.

Прочети още...

Не пренебрегвайте сънливостта

PROZA-6Усещането на умора след събуждане от сън и изпитването на изтощение и желание за още сън може да е показателно за състоянието на организма и се предполага и вирусна инфекция, обръщат внимание от Американската медицинска асоциация, цитирани от Express.
В момента е изключително трудно да се тълкува правилно подобен признак, тъй като той може да се дължи на редица фактори. Умората при ставане от сън, сънливостта могат да са признак и на влошено емоционално здраве и признак на депресия, но трябва да се знае и че при вирусна инфекция един от механизмите организмът да се справи с патогена е нуждата от повече сън.
При изследване е открито, че съществуват гени, задвижващи синтеза на определени съединения, които карат мозъка да заспива.

Прочети още...

Орландо Блум призова хората да си останат вкъщи

ORLANDO-9Орландо Блум призова хората да си останат вкъщи, за да помогнат на здравните власти в борбата с пандемията от коронавирус, като благодари на лекарите и медицинските сестри, че преди години са спасили живота му.
Актьорът призова хората да си останат вкъщи, за да помогнат на здравните власти в борбата с пандемията от коронавирус, като благодари на лекарите и медицинските сестри, че преди години са спасили живота му.
Звездата от „Карибски пирати” - който е родом от Кентърбъри, Обединеното кралство - припомни как животът му е бил спасен от Националната здравна служба на Обединеното кралство преди две десетилетия, след което отправи емоционален призив към хората да си останат вкъщи, за да защитят страните си от коронавируса.

Прочети още...

Социалната дистанция не означава да се лишаваме от социален контакт

DR-5Пандемичният коронавирус в момента не ни донесе само заплаха от непознато заболяване, след себе си той разкрива висока вероятност от пандемия на психични разстройства. На това обърна внимание неотдавна ръководителят на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус. Психичните разстройства могат да достигнат до тревожно високо ниво по време на мерките срещу COVID-19 сподели д-р Ханс Клюге – директор на Европейския регионален офис на СЗО пред медиите.
Изключително тежко преживяват мерките на социална дистанция възрастните хора, които губят контакт с децата и внуците си.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД