Розовият лишей е вирусно обусловен

Розовият лишей е вирусно обусловенРозовият лишей е заболяване, което се характеризира с появата на червеникави петна по кожата. Болестта е вид остро протичаща дерматоза, която след периода на ремисия, протича без данни за рецидиви.
Заболяването се счита за вирусно обусловено. Учените са изолирали за причинител човешкия херпесен вирус 7 или HHV-7 от плазмата на болни. Това доказва връзката между развитието на заболяването, неговото циклично протичане и създалия се последващ имунитет.
Появява се особено често след обличане на мръсно бельо или след рецидив на херпесна инфекция у човек.
Развива се предимно между преходните сезони есен и пролет. Най-често страдат пациентите между 15 и 35 г. Започва с кръгловато или овално зачервено петно с големина около 3-4 см. Специалистите по кожни болести афоризират появилия се обрив и го сравняват с медальон, защото има фино-червеникава периферия и жълтеникав център.
При дебют на обривните плаки най-често се разполагат в областта на туловището и по-рядко по другите места от тялото. Появяват се много фино надигнати розови петна с овална форма, покрити с белезникави люспи. Лезиите се разполагат симетрично. В началото имат размерите на грахово или бобено зърно, като постепенно могат да прогресират на големина и да добият форма на монети от един лев.
Заболяването обикновено отшумява за 4-5 седмици, защото има циклична форма на протичане, свързана с реплицирането на вирусната генетична информация в плазмата на човек. Рецидиви се наблюдават изключително рядко. Ако въобще се появи рецидив, то той се обективизира след поне 8-9 години.
Съществуват различни форми на кожния лишей. Иритатният лишей протича под въздействието на съществуващ вече обрив. Обикновено се проявява след стимулация с някои външни и вътрешни дразнещи и провокиращи фактори - често използване на сапун, обилно изпотяване, както и прием на някои медикаменти.
Диагнозата се поставя без особени затруднения. Прилагат се задължително серологични изследвания за сифилис и евентуално алергични тестове.
Лечението на заболяването е предимно локално, като може да се приложат и някои таблетки за прием през устата. Локално се прилагат някои пудри, цинково масло, както и всякакви основни кремове.
Дерматолозите препоръчват да се избягва приложението на много сапун, както и през кратки интервали от време, триенето с хавлиени кърпи на кожата в засегнатия регион, къпането и продължителното киснене в горещи вани и носенето на вълнено, синтетично или неизпрано бельо.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД