Храни, полезни за простатата

salmon 10.01През последните години ползите от нара постоянно се дискутират от учените, като се откриват все нови и нови доказателства в негова подкрепа. Той е ценен с богатството на антиоксиданти и на специфичен фитонутриент - елагитанин, който е полезен особено за мъжете и за здравето на простатата. Изследвания доказват, че екстрактът от нар потиска възпроизводството на простатните ракови клетки и ускорява апоптозата им. Елагитанът участва в образуването на нови кръвоносни съдове.
Изследване на Калифорнийския университет потвърждава, че сокът от нар забавя прогресирането на простатния рак при мъжете след оперативна интервенция или лъчетерапия, макар че нивата на PSA се повишават, което е показател за евентуално връщане на заболяването.
Тиквените семки са друг уникален природен продукт, който е особено полезен за мъжете с доброкачествена простатна хипертрофия. Уголемената простатна жлеза при мъжете след 50-годишна възраст е често срещан проблем. Фактор за него е свръхстимулацията на простатните клетки от тестостерона и дихидротестостерон. Маслото в тиквените семки има свойството да предотвратява повишения синтез на тези хормони до ниво, което би могло да доведе до растеж на раковите простатни клетки. Маслото е богато на каротиноиди и омега-3 мастни киселини. На този етап е ясно, че мъжете, чието ниво на каротеноиди е по-високо понижават риска от простатна хипертрофия.
Друг полезен елемент в семките е цинкът, който освен, че е минералът, борещ се срещу инфекции, предпазва и от развитие на простатен рак.
Сьомгата се споменава непрекъснато, когато се засегне темата за здравословно хранене. Сьомгата е видът риба, най-богата на омега-3. А конкретно тези мастни киселини потискат развитието на простатен рак, а при тези, при които той вече е наличен - забавят разрастването му.
В резултатите от изследване се споменава, че консумацията на сьомга един път седмично понижава риска от развитие на простатен рак дори при предразположените. Ейкозапентаеновата киселина и докозахексаеновата киселина, които са омега-3 мастни киселини имат силен антиангиогенен ефект, тоест потиска развитието на нови кръвоносни съдове в туморните формации.
За да е полезна сьомгата обаче трябва да се консумира тази, чиито цвят варира от червено към розово или оранжево. Отгледаната в развъдници сьомга не набавя същите полезни елементи.
Друг полезен продукт за мъжете са доматите. Специфичният фитонутриент в тях, ликопен не се губи дори при готвенето им, даже напротив. Може да се консумира всякак и са достатъчни само 50 г доматена паста на ден в продължение на 10 седмици. Доказано е, че с доматените продукти може да се намали с 10% размерът на простатата и с 35% риска от развитието на простатен рак и до 53% да се намали риска от агресивен простатен рак.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД