За да отслабнете - хранете се бавно

За да отслабнете - хранете се бавноАко планираме да се лишим от някой и друг килограм следпразнично, би било добре да се придържаме към т. нар. режим „внимателно хранене“, съветват специалисти.
Идеята е част от популярна програма, която има за цел да намали стреса, и е дело на изследователи от Училището по медицина към Университета в Масачузетс. Програмата учи хората как да живеят осъзнато в настоящия момент, вместо да преживяват отново и отново минали моменти или да се опитат да предвидят бъдещето.
Когато стане дума за хранене, експертите съветват да се забави самият процес на хранене, за да се извличе наслада от всяка хапка и усетим храната с всичките си сетива. Това означава да можем да определим как мирише, на какво прилича, какви вкусове смесва...
Учените съветват още да бъдем съсредоточени върху храната и да не се разсейваме с четива или включен телевизор, тъй като в противен случай консумираме повече.
В проведеното проучване участват 70 души, които обядват в специална кухня за два дни. Половината от тях имат нормално тегло, а другата страдат от затлъстяване или са с наднормено тегло.
Участниците са инструктирани да се хранят на малки хапки, да дъвчат старателно, да правят пауза между две хапки и да оставят лъжицата на масата между тях. Експертите установяват, че хората със здравословно тегло поемат значително по-малко количество калории, в сравнение с противоположната ситуация - ако трябва бързо да преглъщат храната.
Участниците и от двете групи съобщават за намалено чувство на глад час след като бавно са изконсумирали обяда, в сравнение с бързото хранене.
Съветът на специалистите е да се храним по-бавно, което води до чувство на засищане още преди да сме изяли цялото ястие.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД