Слънчогледовото олио - пренебрегвано, но много полезно

Слънчогледовото олио - пренебрегвано, но много полезноСлънчогледовото олио днес като че ли остава на заден план, засенчено от все „по-модерния” зехтин. А всъщност маслото, съдържащо се в слънчогледовото семе, също е много полезно за здравето ни.
Всъщност специалистите различават три основни вида слънчогледово олио, всеки от които се различава по съчетанието си от мастни киселини. Това са линолово, високо олеично и НюСън. Разликите между тях идват основно от специфичното количество мононенаситени, полиненаситени и наситени мазнини.
Най-важно като начало е, че и трите вида са с ниско съдържание на наситени мазнини, затова се считат за здравословна подправка към ястията. Слънчогледовото олио може да се използва свободно както при готвене, така и за сладкиши. Олиото НюСън е особено добро за печени тестени храни, защото издържа на доста по-високи температури от повечето други масла.

Баланс на мазнините в слънчогледовото олио
Трите вида слънчогледово олио съдържат различни видове здравословни мазнини в специфично съотношение. Линоловото олио е съставено основно от полиненаситени мазнини, най-вече омега-6 мастни киселини, които са особено важни за процеси в организма като зарастване на рани и заздравяване на косата.
Високо олеичното слънчогледово олио съдържа мононенаситените мазнини омега-9. Те оказват влияние върху паметовите процеси, предпазването от рак и намаляването на кръвното налягане.
Олиото НюСън всъщност е комбинация между линолово и олеично олио. То може да издържи на особено високи температури на готвене без да се преобразува в транс мазнини, както става с повечето масла, когато се подложат на термична обработка (тук не влизат температури до 350-400 градуса, които са максимални при готвенето).

Антиоксиданти и фитохимикали
Антиоксидантите и фитохимикалите са хранителни съставки, които защитават организма от заболявания. Антиоксидантите се борят с вредното влияние на свободните радикали – т.нар. оксидативен стрес. Антиоксидантите най-често се срещат под формата на витамини.
Фитохимикалите са съединения, които не се смятат за хранителни вещества, но действат благотворно за цялостното ни здраве. Слънчогледовото олио и от трите вида съдържа много различни антиоксиданти и фитохимикали, включително витамин Е, бетаин, фенолна киселина, холин, аргинин, лигнан. Те действат както индивидуално, така и синергично, за да се борят и да предпазват от рак и сърдечносъдови заболявания и да стимулират паметта.
Заради високото си съдържание на фитохимикали и антиоксиданти, слънчогледовото олио допринася за ползата от храните, с които се консумира.

Слънчогледовото олио понижава холестерола
Изследване, публикувано през юли 2005 г. в изданието Journal of the American Dietetic Association, е установило, че консумацията на слънчогледово олио може да понижи нивото на „лошия” LDL холестерол. Участниците в изследването следвали нискомаслена диета, която използвала като основен източник на мазнини или наситени мазнини, или слънчогледово олио. Участниците, които консумирали слънчогледово олио вместо наситени мазнини, понижили нивото на LDL холестерола с до 14% за 10 седмици. По-ниските нива на LDL холестерола се свързват с понижен риск от сърдечни заболявания.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД