Диабет - как да го познаем?

Диабет - как да го познаем?Диабетът е метаболитно заболяване, което протича хронично и до живот. За него е характерно високо ниво на глюкоза в кръвта, което се дължи на недостатъчното количество или липсата на инсулин или на отговор от клетките на организма спрямо инсулина. В дългосрочен аспект диабетът причинява увреждане на кръвоносните съдове и нервната система, което се проявява в редица оплаквания от страна на редица органи и системи на организма.
Метаболизмът представлява набор от процеси, благодарение на които поетата храна се разгражда до основни молекули, необходими на организма като градивен материал или за осигуряване на енергия. По-голямата част от храната, която консумираме, се превръща в глюкоза. Глюкозата е форма на захар в кръвта, която и представлява основния енергиен субстрат за него.
При разграждането на храната се отделя глюкоза, която навлиза в кръвния поток. Така тя достига до всяка клетка на тялото, като дава необходимото им гориво за енергийните им нужди и растеж. Навлизането на глюкозата в клетките обаче се осъществява посредством специфичен ключ - чрез инсулина.
Инсулинът е хормон, който се произвежда от бета-клетките на задстомашната жлеза. Отделя се след хранене, когато концентрацията на глюкоза в кръвта нараства в адекватно на нея количество, за да осигури усвояването й от клетките, непосредствено след което нивото на кръвна захар спада.
При диабет нивото на кръвна захар остава високо. Това се случва или защото панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или клетките не реагират, тоест станали са нечувствителни към него, вследствие на което глюкозата не се приема от тях. Част от тази останала в кръвния поток захар се изхвърля чрез урината.
Различават се три основни типа диабет:
Диабет тип 1 - при него панкреасът не синтезира достатъчно инсулин. Може да се срещне с определението инсулин-зависим, ювенилен или ранен. Този тип се изявява в млада възраст, преди 40-годишна възраст, възможно е дори още в пубертета. Около 10% от случаите на диабет са от тип 1. За да поддържат здравословното си състояние тези пациенти трябва до живот да са на инсулинова терапия, да контролират нивото на кръвната си захар и се придържат към специализиран режим на хранене.
Диабет тип 2 - организмът изпитва недостиг на инсулин или клетките са развили инсулинова резистентност. Това е разпространеният тип диабет, той заема 90% от случаите.
Диабет тип 2 е прогресивно заболяване, което се влошава с времето. Контролът на симптомите му и съответно забавянето на прогресията му се осъществява посредством контрол на теглото, придържане към подходящ диетичен режим и двигателна активност. И тук от съществено значение е редовното следене и контрол на кръвната захар.
Сериозен рисков фактор за развитието му е наднорменото и свръхнорменото тегло. Наличието на много висцерални мазнини, бели мазнини или натрупване на мазнини в коремната област води до освобождаване на прекомерно много съединения от тях, които вредят на сърдечносъдовата система и затормозяват метаболизма.
Консумацията на много храна и/или неподходящи хранителни продукти повишават риска от наднормено тегло и диабет тип 2. С напредването на възрастта расте и рискът от диабет тип 2. Все още не е ясна напълно тази закономерност.
Гестационен диабет е диабет, който развиват някои жени по време на бременността. Ето защо кръвната захар се проследява от регистрирането й. При тях се отчита висока кръвна захар и неспособност на организма да синтезира достатъчно инсулин за усвояването й от клетките, вследствие на което нивото й расте. Този тип диабет се контролира чрез придържането към специален диетичен режим и физическа активност. При една част от жените се налага медикаментозна терапия за контрол на кръвната захар, с цел да се избегне рискът от усложнения при родилния процес.
Всички типове диабет се повлияват от терапия. При диабет тип 1 се налага доживотна инсулинова терапия, спазване на специализиран хранителен и двигателен режим.
Диабет тип 2 може да се контролира успешно чрез диетичен режим, поддържане на телесното тегло в нормални граници и физическа активност.
При всички случаи обаче диабетът трябва да се контролира заради повишения риск от силно влошаващи качеството на живот усложнения, които засягат множество органи и системи.
Организмът сигнализира за риска от диабет тип 2 предварително
При голяма част от хората с диабет тип 2 се откриват някои симптоми още преди да настъпи заболяването. При тях все още не се установяват патологични изменения в стойностите на кръвната захар, но те са над нормата. По време на това състояние тече процес на загуба на чувствителността на клетките към инсулина. При преддиабет е възможно да има и оплаквания от страна на сърдечносъдовата система.
Кои са симптомите, които могат да наведат на мисли за изследване
Често уриниране - винаги трябва да оставаме подозрителни към по-честите позиви по малка нужда.
Постоянна жажда - нормално е след като организмът губи постоянно голямо количество течности да се нуждае от постъпването на нови такива, за което и сигнализира чрез жажда.
Постоянен глад - след като в клетките не постъпва глюкоза, организмът изпитва недостиг на енергия и задейства съответния сигнал.
Напълняване - то е следствие на постоянното чувство на глад.
Необичайно отслабване - характерен симптом е при диабет тип 1, когато организмът изпитва недостиг на инсулин. Вследствие на това започват да се разграждат мускулите и запасите от мазнини за осигуряването на енергия. Този ефект понякога се забелязва и при диабет тип 2, но отслабването при него не е така драстично и е временно.
Хронична умора - е резултат от неспособността на организма да си осигури енергия.
Раздразнителност - появява се вследствие на умората.
Двойно виждане - заради появила се неспособност на окото да се фокусира върху предметите.
Бавно зарастване на раните.
Сърбежи.
Проблеми с венците.
Еректилна дисфункция при мъжете.
Изтръпване и скованост на крайниците.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД