Инсултът дава по-нетипични симптоми при жените

Инсултът дава по-нетипични симптоми при женитеТипичните симптоми на инсулт включват внезапна слабост или невъзможност за извършване на движение от едната страна на тялото, затруднена реч, проблемно ходене, загуба на зрението или проблеми с равновесието и координацията.
При жените обаче е възможно да се проявяват някои други нетипични симптоми, като дезориентация, обърканост и загуба на съзнанието. Тази констатация е поднесена от медицинската общност на международната конференция по инсулта през 2009 г. въз основа на проведени проучвания на Мичиганския университет.
Изследователите класифицират типични и нетипични признаци на инсулт сред 461 мъже и жени. След най-често описваните нетипични симптоми от тях е промененият умствен статус, който обаче се посочва предимно от представителките на нежния пол.
Все още не може да се обясни защо има разлика в симптомите на инсулт при мъжете и жените, но според научната общност е изключително важно в кампаниите по запознаване на населението с тях да се отрази това диференциране по пол с цел получаване на навременна и адекватна медицинска помощ от жените и предотвратяване на отлагането на такава. Получаването на медицинска помощ в рамките на 3 часа от първите симптоми на инсулта е от жизненоважно значение. Три четвърти до 80% от инсултите са исхемични, тоест се дължат на запушване на кръвоносен съд, който възпрепятства снабдяване на кръв в мозъка.
Инсултите са много по-чести от инфарктите. 65% от смъртните случаи у нас се дължат на сърдечносъдови заболявания, което ни поставя в една от водещите позиции по този показател в Европа и света. През 2012 г. случаите на инсулт в България са общо 50 783, като 7535 са с летален изход според данни на Националния център за обществено здраве и анализи.
По принцип рискът от инсулт при мъжете е по-голям, но рискът в по-напреднала възраст при жените надскача този при мъжете.
Проучването на Мичиганския университет отчита, че при жените се отлага постъпването в болница, прегледът от лекар и назначаването на своевременно визуално изследване, което е от съществено значение за поставянето на диагноза. В сравнение със случаите на инсулт при мъже шансовете за получаване на адекватна терапия навреме при жените са 30% по-малки.
Препоръката на лекарите е при следните симптоми да се потърси медицинска помощ веднага:

Внезапна слабост, изтръпналост или скованост на лицето, крак или ръка, особено само на едната страна на тялото.

Внезапна обърканост, неспособност за разбиране, затруднения за вербално изразяване.

Внезапна загуба на зрението с едното или двете очи.

Внезапна загуба на равновесието, координацията и затруднено ходене.

Внезапно появило се силно главоболие без обяснима причина.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД