Грейпфрут срещу пародонтоза

Грейпфрут срещу пародонтозаУчени от университета Фридрих Шилер, Германия, са установили, че консумацията на два грейпфрута на ден намалява кървенето на венците и риска от развитие на възпалителни процеси в устната кухина.
Резултатите са получени на базата на изследването, в което са взели участие 58 души с хронични заболявания на венците - пушачи и непушачи. Установено било, че при пушене се увеличава вероятността за развитие на болести на устната кухина.
Сред пушачите нивото на витамин С е средно с 29% по-ниско, отколкото при останалите.Този факт вероятно се дължи на повлияването на метаболизма на вит. С от никотина.
След двуседмична консумация на грейпфрут, нивото на вит. С в кръвта се увеличило и в двете групи - пушачи и непушачи. При пушачите все пак нивото на вит. С останало по-ниско в сравнение с групата на непушачите. Направеното проучване на германските учени потвърждава, че достатъчното съдържание на витамин С в организма е добра профилактика срещу възпалението на венците. Ето защо е важно да се консумират ежедневно плодове, богати на вит. С.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД