Игра подобрява паметта на възрастните

Игра подобрява паметта на възрастнитеСъстезателна игра подобрява работната памет и вниманието на хората в напреднала възраст, открива ново проучване.
Всички участници са между 60 и 85 години. Играта, която те играят, се състои в каране на състезателна кола по писта с много завои. Докато играчите „шофират“, трябва да следят и за определен пътен знак, а когато го видят, да натиснат даден бутон възможно най-бързо.
Това е упражнение, което включва повече от една задача, а за изпълнението му са нужни ментални способности, които с времето стават все по-слаби.
Резултатите от проучването обаче сочат, че само след 12-часова игра, участниците успяват да победят 20-годишни младежи, които никога преди това не са играли тази игра.
Изследователите споделят, че дори шест месеца след края на упражненията придобитите ползи за мозъка все още са налице.
В тази връзка ръководителят на проучването д-р Адам Газейле от Университета в Калифорния, Сан Франциско, сочи резултатите като красноречив пример за това колко пластичен всъщност е мозъкът ни дори и в напреднала възраст!
По време на играенето учените наблюдават мозъка на участниците. След анализ на данните, експертите идентифицират активиране на мрежа от връзки в мозъка, които участват в когнитивния контрол. Той, от друга страна, се свързва със стремежа ни да преследваме и постигаме целите си.
Друга полза, която носи състезателната игра на възрастните, е, че мозъчните бразди и гънки все повече започват да наподобяват тези на по-младите хора. Резултатът е осезаем - вниманието на участниците остава ангажирано за по-дълго време, за което и те остават активни.
Изследователите обясняват, че са необходими допълнителни изследвания, които точно да установят причината, виновна за тези положителни промени в мозъка.
Ясно е обаче едно - потвърждава се верността на старата сентенция: колкото повече използваш мозъка, толкова по-добре той функционира.
"Здравна поща" i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД