Мигрената увеличава риска от инсулт

Мигрената увеличава риска от инсултСпоред международно проучване хората страдащи от мигрена, са два пъти по-застрашени от инсулт. Резултатите се базират на данни, събрани от повече от 10 000 възрастни американци, като едната част от тях имали симптоми на мигрена, а другите-не.
Учените установили, че страдащите от мигрена много по-често имат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, а също така проявяват симптоми на заболявания на периферните артерии.
Повишен риск от инсулт се наблюдава само при хора с остри мигренозни пристъпи, протичащи с нарушено зрение, изтръпване на главата и други. Изследователите призовават страдащите от тази толкова неприятна болест да бъдат внимателни със здравето си. Те трябва да следят кръвното си налягане и холестерола, да не допускат наднормено тегло. Хората с мигрена по-често вдигат кръвното налягане. Те имат повишено ниво на холестерола.
Специалистите предупреждават, че риска от инсулт е значително по-голям при пациентки с мигрена, които са над 45 годишна възраст, пушат и вземат орални контрацептиви.
Специалистите препоръчват жените, които имат мигренозни състояния с аура, да спрат цигарите и да обмислят други варианти за контрацепция.
Направените тестове с опитни мишки показват, че високите нива на естроген могат да предизвикат тези състояния, но са необходими допълнителни изследвания.
Здравословният начин на живот, редовните упражнения и контролът на кръвното налягане са сред най-лесните начини за намаляване на риска от инсулт, допълват учените.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД