10% от хората страдат от камъни в бъбреците

10% от хората страдат от  камъни в бъбрецитеКамъните в бъбреците представляват части от твърдо вещество, което се образува, когато разтворените субстанции в урината са високо концентрирани. Най-често те могат да бъдат от калций, оксилат и фосфат. Размерите им започват от диаметър, голям няколко милиметра, и могат да достигнат размерите на малък камък. 
Приблизително 10% от хората страдат от камъни в бъбреците през определен етап от живота си. По-често засегнати са мъжете. Напоследък обаче статистиката се обръща, и камъни в бъбреците се срещат по-често при жени, дори и при деца.
Възможно е наличието на камъни в бъбреците да премине без появата на симптоми, когато размерът на камъните е много малък. Как да разпознаем обаче, че тялото сигнализира именно за този проблем и кои са симптомите при камъни на бъбреците?
 
Болка
Болката, причинена от камъни в бъбреците, може да варира от лека до тежка, от тъпа до остра. Камъните с по-голям размер причиняват болка, докато преминават през пикочопроводите и бъдат изхвърлени от организма чрез урината. Най-често болката, която сигнализира за камъни в бъбреците, е в задната част на гърба (от двете страни), в долната част на корема, слабините, както и под ребрата. Болката може да идва на етапи. Може да се появи и болезнено уриниране. Когато болката е много тежка, може да се появи гадене и повръщане. Когато камъкът се придвижва надолу през уретъра и запуши пътя на урината, се изпитва много силна болка. Силната болка, гаденето и повръщането обикновено се третират със силни болкоуспокояващи медикаменти.
 
Температура и втрисане
Тези неразположения понякога могат да бъдат симптом за камъни в бъбреците. При тяхната поява незабавно трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като могат да бъдат признак и за инфекция. В този случай, ако не се лекува, тя може да е опасна за живота. В случай на висока температура и втрисане, свързани с камъни в бъбреците, незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, дори ако болката е слаба.
Кръв в урината
 
Този симптом се нарича „хематурия“ и е често срещан при наличие на камъни в бъбреците. Кръвта в урината се дължи на преминаването на камъка през уринарния тракт, като по пътя си наранява и дразни уретъра, причинявайки кървене.  Цветът на урината може да бъде розов или червеникав, в зависимост от тежестта на кръвоизлива. При всички случаи, хематурията е сериозен симптом, който налага консултация с лекар.
 
Други промени, свързани с урината
Ако урината е мътна или има неприятна миризма, това може да бъдат симптоми за възпаления, свързани с камъни в бъбреците. Същите признаци биха могли да издават инфекция на уринарния тракт, цистит, а също така и полово предавано заболяване, като гонорея. Това е поредният симптом, който налага преглед при лекаря.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД