Болката по време на менструация е нормална, въпреки, че е неприятно

Болката по време на менструация е нормална, въпреки, че е неприятноМенструацията представлява ежемесечно маточно кръвотечение, което е в продължение на 3 до 7 дни, при някои жени може да продължи и по-дълго. Този процес отбелязва завършека на един месечен цикъл, състоящ се от редица хормонални и органични изменения в женския организъм.
Менструация се получава когато изхвърлената от яйчниците яйцеклетка не бъде oплодена и съответно маточната повърхност, подготвена за нейното вгнездване (при евентуално настъпване на бременност), се излющва и изхвърля от тялото на жената заедно с около 150 мл кръв.
Менструацията се появява с навлизането на момичето в пубертета и приключва с менопаузата. Менструациите протичат с вариации в тежестта при различните жени. При някои настъпва и отминава без особени оплаквания, докато при други оплакванията сериозно нарушават общото състояние и кондиция на жената за период от няколко часа до няколко дни. Едно от основните и най-трудно понасяни от жената оплаквания е болката.
Болезнената менструация (дисменорея) се дължи на менструални крампи - тъпи и пулсиращи болки в долната част на корема, които някои жени усещат преди и по време на менструални кръвотечения.
Обикновено болките са характерни за по-млади момичета, скоро след започване на менструациите им. Те продължават до първата бременност, когато намаляват по сила и дори изчезват. Около половината от жените имат менструации, придружени с болка.
Поради хормоналния дисбаланс са възможни също неприятни главоболия, особено в деня преди началото и първия ден, а също и в последния. За нервността и лесната дразнимост в "онези" дни знаят или много скоро научават и мъжете. Колкото и да са неприятни тези изживявания, те са напълно нормални и не са признак на здравословен проблем. Лекарят ви може да ви посъветва как да намалите интензивността на болката или дразнимостта.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД