Защо хъркаме

Защо хъркамеСмущаващото хъркане може да се появи при всички хора, независимо от пола и възрастта. Различни са състоянията, които могат да го „отключат“. Причината за появата му може да бъде една или комплекс от няколко състояния. Ето какви могат да бъдат те:
Дихателни проблеми (причинени от алергии или настинка)
Натрупването на секрет в носа може да доведе до хъркане. Ако назалните пътища са подути, дишането през носа става невъзможно и сме принудени да дишаме през устата. Много вероятно е в тези случаи да се появи хъркане.
Изкривяване на носната преграда
Нормално носната преграда почти никога не се намира точно по средата. Изкривяване има тогава, когато изместването от средната равнина е значително и предизвиква нарушаване на дишането от едната или от двете страни. Състоянието значително може да затрудни дишането и често пъти е причина за хъркане.
Инфекция на сливиците и аденоидите
Сливиците представляват струпване на жлезиста тъкан и се намират от двете страни на гърлото. Аденоидите са жлези с по-малък размер от сливиците. Те са разположени в дихателните пътища между носа и гърлото.
Когато сливиците или аденоидите се възпалят, те се подуват и частично блокират въздушните пътища, което затруднява дишането. Ако инфекцията продължи, може да се стигне и до изваждане на сливиците.
Значително наддаване на килограми
Когато трупаме излишни килограми, тялото започва да „търси“ места, където да съхранява мазнините. Това може да се случи и по външната страна на сливиците. А колкото по-големи стават те, толкова повече дихателните пътища се стесняват и скоро може да се появи хъркане.
Спане по гръб
Ако сме легнали по гръб, докато спим, под въздействието на гравитацията устата се отваря и от дишане през носа несъзнателно преминаваме към дишане през устата. Друг ефект на гравитацията е да се получи притискане на въздушните пътища, вследствие на което те започват да вибрират, а ние - да хъркаме.
Употреба на цигари и алкохол
Пушенето дразни дихателните пътища както в носа, така и в гърлото. По този начин те се запушват и се появява хъркане. Употребата на алкохол, от друга страна, отпуска мускулите, включително тези, които се намират в гърлото. Тяхното разширяване е за сметка стесняване на въздушните пътища. Това засилва и честотата на вибрациите.
Прием на медикаменти
Приемът на антихистамини е свързан с повишена вероятност от хъркане. Те изсушават дихателните пътища. Успокоителните са друга група медикаменти, които могат да го предизвикат - те имат свойството да отпускат мускулите в гърлото.
Напредване на възрастта
С процеса на остаряване тялото ни започва да се отпуска. Възможно е да качим килограми, а в същото време да загубим мускулна маса и сила. Намаляването на мускулната маса в областта на гърлото може да доведе до изменения в меките тъкани, което да бъде причина за хъркане.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД