Безсънието повишава апетита

Безсънието повишава апетитаБезсънието води до промени в активността на мозъка, които ни карат да ядем повече, а това води до затлъстяване, установи американско проучване, цитирано от агенция Франс прес.
Предишни изследвания бяха констатирали връзката между безсънието и наднорменото тегло на населението в промишлено развитите страни, но учените досега не можеха да обяснят на какво се дължи това явление.
Използвайки магнитно-резонансна техника екипът на Матю Уокър от университета в Калифорния изучил мозъка на 23 души, лишени от сън.
Активността на мозъчната дейност на доброволците била тествана два пъти последователно - след пълноценен сън и при пълно безсъние.
При будувалите били наблюдавани нарушения в областта на мозъчната кора, отговорни за ситостта, а в тези, отговорни за неустоимите желания, се наблюдавала силна стимулация.
Направихме още едно интересно откритие, отбелязва Уокър. Най-калоричните продукти бяха и най-търсените от хората, лишени от сън.
Изследването на екипа обяснява връзката между лишаването от сън, наддаването на килограми и процесите на затлъстяване, предаде БТА.
Доброто наспиване дава и по-добри шансове за контролирането на теглото на хората, тъй като мозъчните процеси влизат в по-благоприятен режим при избора на храненето.
Според данни на Световната здравна организация от 2008 г. над една трета от пълнолетното население на света над 20-годишна възраст страда от наднормено тегло, а 11 процента - от затлъстяване.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД