Лятото е сезонът на уринарните инфекции

Лятото е сезонът на уринарните инфекцииЖените много повече от мъжете са подложени на уринарни инфекции. Това се дължи на анатомичните особености на уринарния тракт при тях. Във включващите се в него бъбреци, пикочен мехур, пикочопроводи и пикочен канал (уретра), дължината на последния при жените е по-къс, което и предразполага по-лесното навлизане на патогенни и условно-патогенни микроорганизми към пикочния мехур. В по-голямата си част инфекциите на уринарния тракт са инфекции на пикочния мехур - цистит. Циститът не се смята за сериозно заболяване и се третира лесно, стига лечението да е започнало при ранните му симптоми. Опасни са усложненията на цистита, а именно пренасянето на инфекцията към бъбреците, което може да доведе до сериозното им увреждане.
Към инфекции на уринарния тракт са предразположени поначало бременните жени, жените в менопауза, възрастните над 65, хората с диабет. По-висока честота на инфекциите на уринарния тракт се наблюдават при наличие на камъни в бъбреците и мъжете с уголемена простатна жлеза.
Пикът на инфекции на уринарния тракт се наблюдава през лятото и ранната есен. Фактори са високите температури и обичайното време за отпуск, което понякога съчетава неблагоприятни обстоятелства и възможност за поддържане на добра лична хигиена, контакт с множество микроорганизми, каквито дава водата в естествените или изкуствените водни басейни, условията за простуда и изпитание на локалния имунитет при потапянето на загрялото тяло в десетина-петнадесет градуса по-хладна вода. Не на последно място, лятото е време на по-активен сексуален живот, понякога и смяна на партньори.
Навлизането на неспецифични за уринарния тракт микроорганизми става основно по два начина: пренасянето на нормално обитаващите червата микроорганизми чрез екскрементите от ануса към уретрата и преминаването им към уретрата след заразяване при полов контакт от вагината при жените. Практики като анален секс носят риск от инфекции на уринарния тракт както при жените, така и при мъжете при пренебрегване на необходимите средства за защита.
Един от първите признаци на инфекция на уринарния тракт е паренето при уриниране. Описват се още чести позиви за уриниране, но с отделяне на малко количество урина. Усеща се тежест и слабост в областта на пикочния мехур.
При инфекция се мени цвета на урината. За неблагоприятната промяна показател е и неприятната й, нетипична миризма.
При изброените признаци състоянието следва да се лекува, за да се предотврати пренасянето на инфекцията по-нагоре в отделителната система. Симптоми за усложняване на инфекцията е болката в областта на бъбреците, от едната или двете страни под ребрата, наличието на температура, треска, гадене и повръщане.
Инфекцията на уринарния тракт се установява лесно и бързо – чрез изследване на урина. Лечението е чрез антибиотици, което не бива да се преустановява при първите признаци на подобрение, а да се следва до края на предписания период в посочената от лекаря схема и дози.
Препоръка за избягване на инфекциите на уринарния тракт и по-лесното им излекуване е да се приемат възможно повече и по-често течности, като се избягва задържането на позивите за уриниране.
Съвет към жените за избягване на инфекция е, освен да правят възможно най-скоро тоалет след посещение по голяма нужда, особено през лятото, и да уринират веднага след секс. При жените в постменопауза от полза може да бъде прилагането на вагинален препарат с естроген. Изборът на измивни средства също не е без значение. Прилагането на агресивни детергенти за измиване на деликатната кожа на гениталиите при жената води до изсушаване на лигавицата и унищожаване на локалния имунитет. На киселинността на вагиналната флора вредят и душ-геловете. Подходящи за поддържане на личната хигиена са специално разработените за жената интимни продукти.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД