За излет в планината многопластовото облекло е задължително

За излет в планината многопластовото облекло е задължителноЗажаднели за въздух и природа, много хора се отправят към планината през почивните дни, без да се съобразят напълно с особеностите на времето – променливост, влажна земя, голяма температурна амплитуда нощем и през деня. Затова мотото “Бъди подготвен!” всъщност е една добра отправна точка за подготовка на уикенд сред природата.
От една страна не ви се иска да носите много багаж със себе си, но от друга - вероятно не желаете да зъзнете нощем или да се “пържите в собствен сос” през деня, защото не сте взели подходящите дрехи.
Подходящото облекло е от изключително значение за комфорта ви. Обличайте се, така да се каже, многопластово. Това е един функционален подход, който ще ви даде възможност да сваляте или добавяте слой дрехи, в зависимост от температурата.
През лятото вятърът също е фактор, с който трябва да се съобразявате.
Препоръчително е да имате горна дреха, която е от материя, спираща вятъра, а също и влагата. Синтетичните горни дрехи също са препоръчителни, когато сте навън. Те предпазват от студеното, като същевременно “изсушават” влагата, която може да сте отделили при потене.
Обувките са един изключително важен елемент от екипировката ви за излет.
Здравите туристически обувки са задължителни. Не забравяйте да вземете допълнителни чорапи, а тези, които носите на краката си, трябва да са от материя, добре попиваща потта. Знайте, че неудобните обувки могат да провалят преживяването ви.
Също много важна част от екипировката ви е шапката – по-голямата част от влагата в организма ви се губи чрез главата. Ако добавите и ефирно шалче към шапката, което да покрие част от лицето ви, освен, че ще изглеждате елегантно, ще предпазите кожата си от изгаряне. Вземете и дебели ръкавици – не заради студа, а за да предпазите ръцете си от нараняване, ако се налага да вършите непривични дейности – например да събирате дърва.
Ако сте решили да спите на палатка, в каравана или планинска хижа, е важно да обърнете внимание и на нощното “облекло” - т.е. спалния ви чувал. Той трябва да е здрав и да може да се затваря добре около тялото ви. Освен това е добре да се съобразите и със следното: първо, легнете си със шапката, за да не губите топлина чрез главата; второ – не си лягайте със същите чорапи, с които сте били през деня. Много вероятно е да намирисват, но по-важното е, че може да са влажни. И трето, което не е задължително, но може да ви осигури комфорт, е да сложите допълнително дюшече за спане в спалния чувал.
Това, в общи рамки, е необходимото ви облекло за прекарване на уикенд сред природата. Разбира се, то ще варира в зависимост от това, къде отивате и за колко време. Във всички случаи обаче запомнете: подготовката започва от мисълта “Бъди подготвен!”
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД