Безсънието вреди и на очите

Безсънието вреди и на очитеСпокойният сън спомага за доброто здраве – както на мозъка, така и на цялото тяло. Съответно недостигът на сън причинява на организма различни проблеми, някои от които далеч по-сериозни от веднага появяваща се физическа умора. Разстройствата в съня водят до сърдечносъдови и цереброваскуларни заболявания, проблеми с обмяната на веществата, захарен диабет и затлъстяване, а също така, оказва се, провокират развитието и на различни очни болести.
Офталмолози от клиниката “Мейо” в САЩ са доказали, че нестабилният и недостатъчен сън предизвиква замъглено зрение и дискомфорт в очите. Въпреки че това условие не е сериозен медицински проблем в хронични стадии то е предпоставка за значителни проблеми с очите в бъдеще.
Недостигът на сън поражда и глаукома – втората най-разпространена причина за развитието на необратима слепота, твърдят американските учени.
Човек, който редовно не се наспива, може да развие исхемична оптична невропатия – съдово поражение на очния нерв, характеризиращо се с внезапно болезнено изгубване на зрението на едното око (най-често след събуждане).
Липсата на спокоен сън може да доведе и до папиледем – оток на зрителния нерв поради повишеното вътречерепно налягане, което постепенно влошава зрението.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД