Физическата активност помага срещу деменцията

Физическата активност помага срещу деменциятаГрижата за здрави зъби и очи, както и избягването на настинки и грипове, би могла да предпази от деменция, твърдят учени. Според тях, колкото повече грижи се полагат за здравословното състояние и активния начин на живот, толкова повече се намалява рискът от развитие на Алцхаймер и подобни заболявания. Изследователите откриват редица болести и неразположения, които водят до тези тях. Проблеми с очите, артрит, счупвания и дори неудобни протези, са част от болестите, повишаващи риска от деменция. Хората, които страдат от няколко, заболявания са два пъти по-застрашени от развитието на деменция.
Експерти от Канада потърсиха отговор на въпроса: По какъв начин увреждането на зрението или слуха, проблеми със зъбите, диабет, артрит или настинка биха могли да повлияят на развитието на Алцхаймер и подобни състояния? Те констатират, че рискът, здравият човек да развие подобни състояния в живота си изобщо, е 18%. Той обаче се повишава с 3, 2% за всяко заболяване.
Предишни изследвания показват, че сърдечните проблеми, високият холестерол, пушенето и затлъстяването повишават риска от увреждане на мозъка. Учените от Канада обаче обръщат внимание и на „по-безопасните“ болести и състояния. Според д-р Мари Джаксън основната причина е липсата на подвижност, затова той апелира към активен живот – такъв, какъвто е по силите и възможностите на всеки.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД