Гледането на телевизия на тъмно е вредно

Гледането на телевизия на тъмно е вредноСилният контраст между яркостта на изображението на телевизионния екран и осветлението на стаята по-бързо уморява очите. Това доказва експеримент, проведен от специалистите от Политехническия институт „Ренслер” в Ню Йорк.
На участниците в него, разделени на две групи са били предложени два филма. Първата група е гледала филм на плосък екран, разположен на фона на добре осветена стая, а втората група е била в помещение без допълнително осветление.
След това групите са си разменили местата.
По време на паузата и след втория филм са били направени тестове за скоростта на реакцията на визуални дразнители. На участниците, изпълняващи различни задачи е направено сканиране на главния мозък.
Според данните, липсата на осветление в помещението, където е гледан единия филм, е понижило скоростта на реакцията в хода на изпълняването на следващата задача. Учените са фиксирали също незначително, но поддаващо се на измерване увеличение на интервала между появата на дразнителя и възбудата на зрителните центрове на главния мозък на участниците. Гледалите на тъмно, са се оплаквали от зрително напрежение, умора и сънливост.
Този проект позволява да се установи наличието на връзка между субективните усещания за дискомфорт и зрителното напрежение и конкретните физиологични реакции, поддаващи се на точни измервания, твърдят специалистите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД