Яжте поне 2 кг сушени плодове годишно

Яжте поне 2 кг сушени плодове годишноСушените плодове, макар и използвани още от най-древни времена, като че ли и до днес все още не са получили заслуженото им място на трапезата ни. А те са изключително полезни - съдържат балансирано количество минерали и витамини, както и полезни въглехидрати, благодарение на които не водят до напълняване. Диетолозите смятат за балансирано това хранене, при което за една година човек изяжда не по-малко от 2 кг сушени плодове.
Ако искате да залъжете глада, сдъвчете внимателно 2-3 сушени кайсии или сливи. Освен че ще залъжат апетита, те удължават чувството за ситост и предпазват от вечерно преяждане. И най-важното - ще ви спасят от висококалоричната торта или любимите шоколадови бонбони.
Всеки от сушените плодове има своите достойнства.
Сушени кайсии
Прекрасен източник на калций, магнезий, желязо, фосфор и особено на калий, който регулира водно-солевия баланс в организма, понижава кръвното налягане, осигурява нормалната дейност на сърдечно-съдовата система. Той балансира усвояването на натрий от тялото и спомага за извеждането на излишъците от сол (ако това не стане, организмът започва да задържа вода и клетките се издуват).
Жълтият цвят на изсушените кайсии се обяснява с високото съдържание на пигмента каротин. В червата и черния дроб каротинът се превръща в активна форма на витамин А), който влияе положително на кожата, зрението и производството на кръв.
Смокини
Те са питателни, богати на целулоза, минерални соли и витамини (група В, С, каротин).
В народната медицина сушените смокини се използват като противовъзпалително средство, смята се, че имат смекчаващо и отхрачващо въздействие и успешно се прилагат при суха кашлица, ангина, бронхит и хрипкав глас.
Сушените смокини са прекрасно помощно средство срещу настинка. Залейте с 1 чаша мляко 1 с.л. нарязани на ситно смокини и ги сварете на умерен огън. Леко ги охладете, добавете 2 ч.л. масло, а след това разбийте с миксер получената смес. Най-добре е топлата напитка да се пие преди сън.
Сушени сини сливи
Благодарение на високото съдържание на хранителни влакна и органични киселини те подпомагат функционирането на червата и предпазват от запек. В народната медицина конфитюрът от сини сливи се препоръчва при проблеми с перисталтиката. Лесен начин да приготвите малко количество е като смелите 100 г смокини и сини сливи, заедно с един лист алое, а накрая добавите 100 г мед.
Вечер преди сън приемайте по 1 с. л. конфитюр, разредена с 1/2 чаша топла преварена вода за профилактика. Слабителното трябва да се съхранява в хладилник в стъклен буркан.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД