Какви са причините за повишаване на температурата?

Какви са причините за повишаване на температурата?Чести
Ако повишаването на температурата се съпровожда с хрема, болки в гърлото, кашлица, то е ясно, че сте станали жертва на остра респираторна вирусна инфекция и в близките дни трябва да останете в леглото и да се лекувате.

Редки
Температурата на тялото може да се повиши значително и при предозиране или непоносимост към някои лекарствени препарати, както и при натравяния с токсични вещества, действащи на хипоталамуса - тази част от главния мозък, където се намира центърът на температурното регулиране.

Банални

Ако прекалите със седенето си на слънце през лятото или с горещата баня, може да почувствате главоболие и схванатост в цялото тяло. Термометърът ще покаже температура малко над 37 градуса. В този случай става въпрос за прегряване. Може да вземете хладен душ или да полежите.

Необикновени
Понякога треската може да бъде психогенна, т.е. да възникне при определени преживявания и страх. Често това се наблюдава при деца с възбудима нервна система след прекарана инфекция и родителите трябва да потърсят помощ от психоневролог.

Опасни
Ако имате задух, повишена температура и нощем бельото ви е мокро от пот, вие може би имате пневмония и трябва да се консултирате с лекар.
Ако с повишаване на температурата се появи и рязка болка в корема, то има голяма вероятност за остро хирургическо заболяване и само навременната операция може да предотврати тежките последствия.

“Екзотични”
Особено внимание трябва да се обърне на треската, появила се по време или след пребиваване в някоя топла страна. Тя може да се дължи на някаква екзотична инфекция, например тиф, енцефалит, хеморагична треска. Най-честата причина за треска при пътешествениците е маларията.

Треска от инфекциозен произход
Причината за продължителното повишаване на температурата може да бъде хронична вирусна, бактериална, гъбична инфекция. Често продължителна треска се наблюдава при туберкулоза и в огнища на хронични инфекции.
Ако се съпровожда с увеличаване на лимфните възли, загуба на тегло, това може да бъде признак за опасни заболявания като ХИВ-инфекции или злокачествени новообразувания.

Треска от неинфекциозен произход
Автоимунните заболявания като ревматоидният артрит често са съпроводени с продължителна висока температура. Понякога за продължителната треска е отговорна и ендокринната система, в частност щитовидната жлеза, ако тя изработва прекалено голямо количество хормони.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД