Сенките под очите може да са индикатор за сериозен проблем

Сенките под очите може да са индикатор за проблемСвикнали сме да ги наричаме просто сенки под очите. Понякога те не са просто неприятен козметичен дефект заради безсъние, но могат да са показателни и за по-сериозен здравословен проблем.
Основните причини за появата на тъмни кръгове под очите са няколко:


Тънка кожа

Кожата под очите е много нежна, а с възрастта тя още повече изтънява и кръвоносните съдове стават по-забележими. Именно това създава ефекта на тъмните кръгове. Ултравиолетовите лъчи от своя страна ускоряват процеса на стареене и изтъняване на кожата около очите.

Алергични реакции

Тъмните кръгове могат да бъдат и резултат от алергична реакция към различни вещества във въздуха - прах, цветен прашец, козина от различни животни и др. Хранителните алергии също водят до появата на тъмни кръгове под очите.

Генетична предразположеност

Тази физиологична особеност се предава по наследство.

Отоци

При нарушения в обмяната на течностите в организма кръвоносните съдове се “наливат” с кръв и се разширяват. Отоците под очите могат да са резултат от пушене, прекалена употреба на сол и пикантни подправки, заболявания на сърдечно-съдовата система, щитовидната жлеза, черния дроб и бъбреците.

Недостиг на сън

Недоспиването придава блед цвят на лицето, а кръвоносните съдове стават по-забележими.

Недостиг на желязо и/или обезводняване

Как да се справим с тъмните кръгове под очите в домашни условия. Пийте повече чиста питейна вода. Преди продължително излагане на слънце нанасяйте и под очите слънцезащитен крем (SPF 30), а през останалото време използвайте крем за клепачи. Наспивайте се. Правете си компреси със студен черен или зелен чай.

Правете си маска от краставица

Продължителността на процедурата трябва да е поне 15 минути. Намалете употребата на сол. Яжте по-малко пържена и пикантна храна.
Включите в менюто си и повече антиоксиданти. Касисът, боровинките, зеленият и черният чай, лукът, магданозът и бобовите растения съдържат антиоксиданти, които укрепват стените на съдовете.
Избягвайте алкохола.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД