Профилактиката срещу хемороиди включва храни с фибри

Профилактиката срещу хемороиди включва храни с фибриЗа да се предпазим от болката и кървенето при наличие на хемороиди, усилията ни трябва да са насочени в 3 основни насоки с цел предотвратяване на възпалението им. Тъй като възпалението на хемороидите се дължи на нараняването им от механичен натиск, трябва да се положат грижи за избягването му. Трябва да се избягва запекът, да се спазват някои хигиенни навици и да се преразгледа характерът на ежедневните дейности.


Как може да се избегне констипацията?

Хранителният режим следва да включва достатъчно продукти, съдържащи фибри. Те могат да се набавят чрез редовна консумация на зърнени и бобови култури, овесени ядки, зеленчуци, особено корени, плодове, ябълки, цитруси, ягоди, банани.
Запекът се появява и при недостатъчно хидратиран организъм, затова трябва да се приема необходимото за организма количество течности през деня. Показател за това дали приемаме достатъчно вода е, когато цветът на урината е светложълт.
Двигателната активност е другото условие за избягване на запека. Активното движение стимулира перисталтиката на червата. За да предотвратим ленивите черва, трябва да се движим минимум по половин час на ден.
Не без значение е привикването към навик, който да създаде комфорт на организма, за освобождаването на червата по едно и също време на деня, когато не се бърза и не се изпитва стрес.

Някои навици, които вредят или напротив

Препоръчва се при наличие на хемороиди да се предприемат мерки, които да осигурят максимално естественото протичане на процеса по дефекация. Не бива да се забавя посещението в тоалетна при позив. Задържането дразни хемороидите в момента и създава условия за възпаляването им и кървенето им по-късно при изхождането. В тоалетната трябва да се даде на организма необходимото му време за този процес, без напъване и без да се задържа дишането. Това обаче не означава, че четенето на вестници ще помогне. Напротив, откажете се от подобни навици на тоалетната чиния.

За какво още следва да внимавате?

Пазете се от продължителни периоди на седене или стоене на едно място. Движете се и се разхождайте често.
Избягвайте да вдигате тежко, а когато ви се налага, не задържайте дишането си.
Бременните следва да спят настрани, това предотвратява натиска от наедрялата матка върху кръвоносните съдове в таза и предпазва от задълбочаването на проблема с хемороидите.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД