И да не помага, лампата от хималайска сол не пречи

И да не помага, лампата от хималайска сол не пречиЛампите от хималайска сол - онези красиви, светещи в розово-оранжеви цветове парчета каменна сол, създават уют и спокойна обстановка у дома. Меката светлина от нощното шкафче е повече от приятна, но могат ли наистина солните лампи да облекчат състояния като безсъние, депресия и дихателни проблеми, както обещават търговците?
Истината е, че солните лампи не са се превърнали в здравословна алтернатива само защото изглеждат приятно. Те са родени от дългогодишната традиция да се използва сол за укрепване на здравето.
"Всичко започва още преди много години 
- през 1885 г. в Полша, с така наречената спелеотерапия“, обяснява детският пулмолог от Станфорд проф. д-р Джон Марк. Спелеотерапията (от гръцки spelaion - пещера) е природен метод за лечение, при който уникалният микроклимат на пещерите се използва като "активна съставка". "Затова още тогава хората с различни дихателни заболявания - от пневмония и хроничен бронхит до астма, прекарвали голяма част от деня си в солните пещери. Вярвали, че частиците, които солта излъчва във въздуха, имат благоприятно въздействие върху здравето“, допълва професорът.
Още в онези времена било прието, че раздробеният сух натриев хлорид от стените на солните пещери е основен лечебен елемент във въздушната им среда. Сто години по-късно в Одеса, Русия, е създадена и халотерапията (от гръдки halos - сол). Или първообраза на днешните солните стаи, които често се използват като част от профилактиката и лечението на различни дихателни заболявания при деца и възрастни.
"Поколения изследователи и уелнес гурута се стремяха да пресъздадат ефекта на тези пещери, изграждайки помещения изцяло от хималайска сол, с машини, наречени халогенератори, за разпръскване на малки частици сол във въздуха“, обяснява и пулмологът Карина Кьог от клиниката "Майо“ в Рочестър, Минесота.
Така широкото приложение на солните лампи са естественото продължение на популярните спелео- и халотерапии. А предполагаемите им ползи за здравето се фокусират около крехката теория, че частиците, които се отделят в солните пещери, стаи или от въпросните лампи, са отрицателни йони, които се борят с мръсния въздух и го правят по-чист и поносим за хората с хронични белодробни заболявания. Редица изследователи обаче казват, че ефектът от солните терапии е спорен и недоказан.
Макар че американската агенция по храните и лекарствата (FDA) не е одобрила халотерапията за употреба като медицинско лечение, тя се счита за лечебен подход в някои страни, включително в Русия.
Едно от последните големи проучвания по темата е публикувано през октомври 2018 г. в International Journal of Molecular Sciences, в което учените изследват влиянието на отрицателните йони върху здравето. Заключението им е, че няма достатъчно данни за ползите от това - без значение дали говорим за солна стая или лампа, поставена на нощното шкафче.
На пръсти се броят и изследванията, които разглеждат връзката между халотерапията и астмата. Едно от тях - публикувано през май 2017 г. в сп. Pediatric Pulmonology, сочи, че има известна връзка между халотерапията и стресовите състояния при деца с лека астма. Но и тези данни не са докрай изчерпателни, за да накарат пулмолозите да им гласуват доверие.
Въпреки това една лампа с хималайска сол на нощното шкафче няма да навреди - може да няма категорични ползи за здравето на дихателната система, но създава уют и може да е чудесен помощник за овладяване на стреса. Приглушената, топла светлина на каменните лампи, без съмнение създава спокойна обстановка в забързания делник. "И плацебо ефект“, шегува се пулмологът д-р Алън Менш от болница Plainview в Ню Йорк. "Ако мислите, че помага, вероятно е така!“, допълва медикът.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД