Местата по тялото, които почистваме небрежно

Местата по тялото, които почистваме небрежноВлизайки под душа, всекидневно се измива цялото тяло. Въпреки това, има някои части, на които не всеки отделя достатъчно внимание и те много често остават недобре измити.
Такава зона например е гърбът. Вероятната причина е, че той е по-труднодостъпен за измиване. Всъщност, потта много често избива именно на гърба, а къпането само с вода не е достатъчно. Хубаво е кожата на гърба да се ексфолира поне 2 пъти седмично, за да се намали рискът от развитие на инфекции.
Друга част от тялото, на която може би се обръща по-малко внимание, е пъпът. Космените фоликули го правят чудесно място за обитаване на бактерии. Затова всеки ден той трябва да се измива под душа или с памучен тампон с топла сапунена вода.
Зона, която всеки ден се измива, но не съвсем добре, е тази под ноктите. Множество бактерии и натрупани мръсотии се намират именно в областта под ноктите. Трябва да се отделя внимание на тази зона при всяко миене на ръцете, но също с помощта на памучен тампон с топла вода и сапун може да се измие добре кожата в зоната. Поддържането на къси нокти също спомага за предотвратяване разпространението на бактерии.
Областта зад ушите е следващата по-рядко измивана част от тялото. Там се намират мастни жлези, които отделят себум. Натрупаният и непремахнат себум води до растежа и разпространението на бактериите стафилококус аурес (Staph aureus) и гъбичната инфекция тинеа капитис (Tinea capitis).
Пръстите на краката и ходилата също може да се пренебрегнат само защото се мисли, че водата и сапунът се плъзгат по тялото по време на къпане и те са напълно достатъчни, за да бъдат измити краката. Според специалистите за ходилата трябва да се използва пемза, която да премахне бактериите и гъбичките като тинеа педис (Tinea pedis). Те са често срещани в тази област, когато кожата се поти. Това се случва най-вече, когато се носят обувки без чорапи.
Не на последно място по важност е и езикът. Измиването на зъбите и венците не означава, че устната кухина е почистена и там не виреят бактерии. Всеки ден с помощта на четката за зъби езикът трябва да се почиства старателно, след което да се използва вода за уста за напълно премахване на бактериите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД